Wammen vil male Finansministeriets regnemodeller røde

Længe har der fra venstreorienterede politikere og meningsdannere lydt kritik af, at Finansministeriets regnemodeller skulle favorisere borgerlig t...

Claes Theilgaard,

18/09/2019

Længe har der fra venstreorienterede politikere og meningsdannere lydt kritik af, at Finansministeriets regnemodeller skulle favorisere borgerlig tænkning. Nu tager finansminister Nicolai Wammen (S) konsekvensen af denne debat. I sit første store interview efter at have overtaget ministerposten fortæller Wammen nemlig til Berlingske, at han vil se på at udføre en større kulegravning af Finansministeriets regnemodeller. Samtidig vil han på flere punkter ændre på Finansministeriets måde at arbejde på, så bl.a. positive effekter af investering i uddannelse og daginstitutioner i højere grad indgår i regnemodellerne.

- Det er vigtigt, at vi har en diskussion om, om den store regnemaskine rent faktisk regner rigtigt. Derfor vil jeg sørge for, at modellerne er så tidssvarende, nuancerede og præcise som overhovedet muligt, siger Nicolai Wammen til avisen.

Flere har påpeget, at Finansministeriets modeller tilgodeser effekterne af forslag om lavere skat og lavere ydelser. Samtidig beskyldes de for kun i meget lille grad - eller slet ikke - at regne med positive effekter af investeringer i uddannelse.

Nicolai Wammen siger, at det også har været genstand til undren for ham.

- Gode daginstitutioner og uddannelser betyder selvfølgelig også noget for det store regnestykke. Derfor undrer det mange - inklusive mig selv - at det ikke vejer mere positivt, siger han til Berlingske.

Den nye finansminister tilføjer, at han på flere parametre vil skrue på Finansministeriets måde at arbejde på.

Han vil blandt andet oprette et "værksted" i ministeriet, hvor eksperter og økonomer skal komme med input til ministeriets embedsmænd, når det handler om at udvikle en ny reformpolitik.

Samtidig bebuder han, at regeringen på den kommende finanslov vil afsætte et "pænt" beløb til at kulegrave ministeriets regnemodeller.