6 ud af 10 politikere blev svinet til, truet eller chikaneret på sociale medier under folketingsvalget

Et hurtig kig på sociale medier som Facebook og Twitter afslører, at mange politikere ofte udsættes for hadefulde kommentarer

Claes Theilgaard,

18/09/2019

Et hurtig kig på sociale medier som Facebook og Twitter afslører, at mange politikere ofte udsættes for hadefulde kommentarer. Nogle af kommentarerne kammer endda over i egentlig chikane eller deciderede trusler. En ny undersøgelse viser, at 57% - eller næsten 6 ud af 10 - af folketingskandidaterne oplevede hadefulde kommentarer, trusler om vold mod dem selv og deres familie eller anden form for chikane under valgkampen. For hver 10. kandidat har hadet på sociale medier været så voldsomt, at de overvejer at trække sig helt fra politik. Det er et demokratisk problem, mener ekspert.

Svend-Erik Skaaning, som er professor i politiske studier, kalder det et demokratisk problem, at politikerne ikke kan sige deres mening og søge valg uden at blive lagt for had. Han frygter, at det kan få konsekvenser for, hvem der stiller op til folketingsvalget.

»Demokratiet handler om, at hele befolkningen skal føle sig repræsenteret. Man skal sikre sig, at de folkevalgte repræsenterer holdninger, værdier og interesser for hele befolkningen«, siger Svend-Erik Skaaning.

»Det er klart et problem for vores demokrati, hvis det ender med at blive en bestemt type, der stiller op, fordi man skal have en vis robusthed for at kunne holde til chikanen«.