Chris Bjerknæs: Skal vi mindske rygning med fornuft eller sundhedsfascisme?

I Sverige er man begyndt at forbyde udendørs rygning på caféer og restaurationer, og herhjemme anbefaler Kræftens Bekæmpelse at gøre det samme.

Vores nye socialdemokratiske regering har flertal for at hæve cigaretpriserne, så de når et niveau, der svarer til prisen på en biografbillet – dvs. ca. 60 kr. eller derover. Men så markant en prisstigning er næppe den rigtige løsning, og det er derfor tid til at sadle om og begynde at undersøge, hvordan vi gør skyttegravene mindre i stedet for dybere.

Det er, som om rygedebatten kun er sort-hvid. Enten er man prorygning, eller også er man indædt modstander. Jeg mener, det er på tide, at vi igen får bragt fornuften og pragmatismen ind i rygedebatten. Det bør være muligt at føre en mere nuanceret og saglig debat.


Vi skal passe på, at vi ikke tror, at vi er bedre mennesker, fordi vi trækker på sundhedsvæsenet af andre helbredsmæssige årsager end rygerne, for så skaber vi et A- og et B-hold, og det er ingen tjente med.

Jeg er ikke imod afgifter på tobak. De skal bare matche de reelle sundhedsudgifter på området. At indkræve flere afgifter, end der reelt er udgifter for, er en pengemaskine og ikke rimeligt.

Derfor skal vi begrænse rygning med fornuft, ikke sundhedsfascisme.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere