Dansk Folkepartis Ungdom til 180grader: Værsgo, her er 10 konkrete bud på et bedre DR

"Selvom vi er trætte af DR, så har vi også en kærlighed for det - derfor synes vi det er vigtigt, at vi får forbedret mediet, så det kan overleve på sigt." 


Sådan lyder det fra to mænd, der begge sidder i toppen af Dansk Folkepartis Ungdom. Den ene er den 18-årige, kritiske licensbetaler, Christian Bülow, som er medlem af ungdomsorganisationens hovedbestyrelse. Den anden er 28-årige Chris Bjerknæs, der er tidligere folketingskandidat for DF og i snart et år har været landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom. 

De mener begge, at Danmark har brug for et statsmedie, som samler danskerne, leverer kvalitets indhold og kan levere ordentlig public service for rimelige penge.


"Vi kunne sige mange ting om det journalistiske indhold, om venstredrejningen, om de røde lejesvende og om alt det vrøvl der kommer ude fra det moderne Ørestaden fra de højtlønnede journalister og chefer fra København og omegnen. Men hele den snak har I jo hørt før, så vi vil heller komme med 10 konkrete bud på, hvordan vi kan få vores alle sammes DR ind i nyere og bedre tider." 


Disse 10 bud lyder som følger:


1. Test DR

Alle kanaler skal ydes og værdi og markedstestet efter de gældende EU regler der er pålagt dem, det skal ske mere end hvert 3. år og kunne testes blandt andet af Radio- og tv-nævnet for at teste værdidelen samt testes af konkurrence- og forbrugerstyrelsen for at teste markedspåvirkningen.  

2. Et uvildigt Radio- og TV-nævnet.

Radio- og Tv-nævnet skal kontrollere, at alle public service forpligtelser overholdes i stedet for at DR sidder med det selv og kan kontrollere sig selv i grove træk som det er i dag. Det vil være med til at skabe større tillid og gennemsigtighed for borgerne. I dag har vi Radio- og Tv-nævnet, men vi ønsker at de skal langt mere på banen, så det er et uvildigt råd der sidder med kontrolinstansen.  

3. Et mere tilgængeligt DR

Flere skal have del i public service midlerne, f.eks. ved at man deler dem op i bedre kategorier. Unge tv, kunne f.eks. sagtens laves af andre end DR, der er mange nye og gode medier der har godt fat i de unge og så kan vi nok også forvente at podcast kommer til at spille en større rolle i fremtiden.

4. Offentligt materiale

Alt materiale DR laver bør og skal være fællesejendom, derfor skal det ligge offentlig til gængelig for alle og helst i længere tid end det er tilfældet med DR TV i dag, man kunne f.eks. sagtens forestille sig, at nogle af de serier og programmer der er blevet en del af den danske kulturarv kommer over på hovedbiblioteket så alle lettere kan få adgang til det og i længere tid. Derudover skal det i større grad være muligt for alle medier, at kunne bruge eksempelvis billedmateriale fra DR i deres udsendelser. 

5. DR bør lukke og sammenlægge flere kanaler

Vi skal have et slankere og mere enkelt DR. Vi forslår derfor at DR Ultra bliver lukket med det samme og ikke i 2020 som det ser ud i dag. Lad os skynde på den proces også skal vi se på DR3, DR P7, DR P3 de bør ligeledes også lukkes, de er for øvrigt efter vores mening i direkte konkurrence med andre aktører på markedet. Vi kunne også sagtens sammenlægge flere kanaler, f.eks. DR1 og DR2 samt DR P8 og DR P6 det vil skabe meget mere enkelhed og vi kan derfor få meget mere kvalitet i stedet for kvantitet, som der er tilfældet i dag. Derved vil vi og gøre op med de endeløse genudsendelser der fylder en stor del af sendefladen i dag genudsendelser, som vi skal have færre af, hvilket også sker automatisk, når man gør det hele offentligt tilgængeligt på DR TV og hvis DR får problemer med at få fyldt deres sendeflade ud kan de jo bare gå tilbage til deres gamle pauseskærm og derved ‘gå i sort’ - passende efter det gamle ordsprog, hvis du ikke har noget godt at sige, så ti stille. Vi skal havde fokus tilbage på ordentligt kvalitetsrigt indhold så derfor gør det os ikke noget at der er tider på døgnet hvor DR ikke sender noget som helst andet end et pausebillede. 

6. DR uden nyheder

DR skal ikke levere nyheder på nettet som andre medier har lavet, det undergraver private mediers forretning. Derfor skal deres nyheder være i forlængelse med deres egne nyheder i tv og radio. DR skal ikke gå ind og konkurrenceforvride den grundisens der er grundlaget for de andre kommercielle medie såsom Berlingske, Jyllands-Posten og Politikken ved at gå ind og lave dybtegående journalistiske artikler til deres netmedie. Telegrammer skal forsat være en mulighed. I dag bruger DR meget tid på at dele nyheder fra andre mediehuse og tager dermed brødet ud af munden på dem og så behøver vi slet ikke at gå ind i hele debatten med Facebook.

7. Licens over skatten

Kør licensen over skatten, så alle betaler det samme procentmæssigt. Så slipper vi også for den evige diskussion om licens skal op eller ned eller helt fjernes, så har vi ro på det for fremtiden. På den måde sikrer vi også, at alle får betalt deres licens, så alle bidrager til det fælles projekt og vi ikke ender med at der mangler 844 millioner kr. som danskerne skyldte i licenskroner sidste år. Dette vil også gøre det nemmere at være ung eller ældre, hvor pengene måske ikke rækker til at betale de mange penge i licens. 

8. Skær 50 procent af det udenlandske indhold 

I dag er 5 procent udenlandske indhold, det kunne vi skære ned til 2,5 procent. Det giver næsten sig selv når DR3 bliver lukket, hvor der har været utrolig masse udenlandsk produceret indhold. Det er ikke DR’s opgave, at fremme udenlandsk indhold. Vi skal værne om det danske sprog og kultur for ikke at tale om traditioner, især i en tid hvor udenlandske medier som Netflix og HBO vinder frem i vores dagligdag. Lad dem om de amerikanske serier. 

9. Lønninger der følger almindelige markedsvilkår

Det er absurd, at vi har et lønningssystem, hvor direktører i hobetal og generaldirektøren tjener meget mere end gennemsnittet i sådanne stillinger, hele 3,6 millioner om året tjener generaldirektøren hvor den øverste chef for DR, nemlig kulturministeren tjener langt mindre. Skær ned for mangfoldighedskonsulenter, skær ned for de pæne aftrædelsesordninger og skær ned for lønningerne. De skal være i øjenhøjde med de borgere, som de repræsentere!  

10. 25 procent nedgang over 5 år

Det burde være ret og rimeligt. Det er vigtigt for os at sige, at besparelser ikke er at rykke orkesteret ud i landet, som vi i øvrigt synes er rigtig fornuftigt, nemlig at der kommer flere virksomheder ud i hele landet, så der er en større folkelig opbakning. Nej, vi skal have en generel besparelse i DR så licens brugerne kan beholde flere af deres egne penge.


"Vi har ovenfor præsenteret og kommet med vores bud på områder, hvor man kan starte med at spare. Men kort sagt, så skal de kommercielle medier have en større indflydelse og have mere at få sagt i hverdagens mediebillede. Der skal mere kvalitet frem for kvantitet for pengene, pengene skal bruges med større respekt for dem der varsler gildet og DR skal være i øjenhøjde med alle os forbrugere. Så kære Danmarks Radio, lige meget hvad Christiansborg beslutter, så lad os få meget mere public service for pengene så i kan komme ind i 2020´erne stærkere end nogensinde før!" Lyder det afslutningsvist fra Bülow og Bjerknæs. 

3 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere