Demokrati-forsker: Hvorfor skal en 92-årigs kryds tælle lige så meget som en 18-årigs?

En demokratiforsker og filosof fra Aalborg Universitet, Jørn Sønderholm, vil i et nyt forskningsprojekt stille spørgsmålstegn ved nogle af de helt ...

jakro, 180graders redaktion,

15/07/2017

En demokratiforsker og filosof fra Aalborg Universitet, Jørn Sønderholm, vil i et nyt forskningsprojekt stille spørgsmålstegn ved nogle af de helt centrale elementer ved demokratiet, som vi kender det i dag. For eksempel mener han, at man helt bør holde sig fra at stemme, hvis man ikke har et vist niveau af viden og oplysning, som man kan sætte sit kryds på baggrund af. 

"Vi er ikke sikker på, at princippet om en mand en stemme er specielt godt forankret i gode argumenter," siger han. 

Derfor argumenterer filosoffen for at indføre det, han kalder epistokrati - et system, hvor ens stemme tæller mere, hvis man er meget vidende. 

Dog ønsker han ikke at ekskludere nogen i demokratiet: "Tanken bag et epistokrati er ikke at ekskludere nogen. Det er ikke et elitært projekt i negativ forstand. Alle skal have mulighed for at deltage uden at det koster dem noget. Hvis vi har flere vælgere, som har et højere niveau for refleksion, så får vi en bedre regeringsførelse til gavn for alle."