Efterretningstjenester forpurrer månedligt terrorangreb på Stor Britannien

Stor Britannien må arbejde tættere sammen med Europa for at konfrontere ”intens og utrættelig trussel om terror”, siger Andrew Parker.

Stor Britannien må arbejde tættere end nogensinde med stater i Europa for at konfrontere den ”intense og utrættelige internationale trussel med terrorisme”, såvel som ”hidtil usete niveauer” af ”aggressive og ondsindede handlinger” fra Vladimir Putin i Rusland, understregede leder af MI5 mandag.

Terroristiske uhyrligheder, med potentialet at påføre omfattende død og skader er i Stor Britannien blevet forpurret med en rate på en hver måned siden angrebet ved Westminster i marts 2017, sagde Andrew Parker, mens han også pegede på, at truslen fra Islamisk Stat forbliver lige så dødelig og aktiv som nogensinde.

På samme tid var de forsøgte snigmord på Sergei og Yulia Skripal, ”med den første anvendelse af nervegift i Europa første gang siden Anden Verdenskrig”, et chokerende og malende eksempel på, hvordan landet møder ulovlig vold uden fortilfælde fra Kreml. Angrebet i Salibury, siger Hr. Parker, var en ”overlagt og målrettet ondartet aktivitet”.

Generaldirektøren for efterretningstjenesten brugte sin første offentlige tale uden for Stor Britannien, og den første siden angrebet i Salisbury, til at understrege det afgørende i at fastholde og forøge samarbejdet med allierede i Europa for at konfrontere hvad han og hans kolleger anser for værende klare og nærværende farer fra terrorisme og statsstøttet skjult krigsførelse.

Henvendelsen i Berlin kommer på et tidspunkt, hvor der findes stor bekymring om samarbejdet om sikkerhed i Den Europæiske Union midt i den bitre strid, efter at Stor Britannien stemte for at forlade Den Europæiske Union og udsigten til en ”hård” Brexit.

I det seneste bitre kapitel har regeringen under Theresa May truet med at slække på samarbejdet om sikkerhed med de tidligere partnere i Den Europæiske Union, hvis London ikke kan fortsætte med efter Brexit at bruge information fra systemet i satellitten Galileo. Europa Kommissionen har erklæret, at et af kontrolcentrene i systemet vil blive fjernet for Stor Britannien og Spanien.

I en nylig rapport advarede Commons Home Affairs Select Committee: ”Regeringen risikerer søvngængeragtigt at gå ind i en ny krise ved at fremstå som antagende at den delte interesse i samarbejde om sikkerhed mellem Stor Britannien og Den Europæiske Union vil føre til en hurtig og nem aftale om komplekse juridiske og konstitutionelle problemer.

Moskva er blevet anklaget for indblanding til fordel for kampagnen ”Leave” ved afstemningen om Brexit og valget til præsident i USA der bragte Donald Trump til Det Hvide Hus, såvel som valgene i Frankrig, Tyskland, Italien og Catalonien.

Fordømmende hvad han beskrev som mængder af desinformation ”uden fortilfælde”, vil chefen for MI5 understrege det hastende behov for at ”skinne et lys gennem tågen af løgne, halve sandheder og røgslør der strømmer gennem deres propagandamaskine”.

Hr. Parker takkede stater i Europa for at vise solidaritet med Stor Britannien efter angrebet i Salisbury ved at udvise russiske myndigheder arbejdende under diplomatiske akkreditiver fra deres hjemlande.

Tilbage til terrorisme sagde Hr. Parker, at der i de seneste to har forekommet 45 terroristangreb på tværs af Europa, fremhævende behovet for Stor Britannien og landets konstitutionelle partnere at arbejde sammen med hinanden. Effektivt partnerskab vedrørende sikkerhed er bydende nødvendigt: ”I dagens usikre verden har vi mere end nogensinde behov for dette”.

Reflekterende over sine 35 år på sikkerhedsområdet sagde han: ”Efterretningssamarbejde i Europa er simpelthen ikke til at genkende, i forhold til hvordan det så ud for fem år siden”. Counter-Terrorism Group er den ”største multinationale entreprise af bekæmpelse af terror i verden”, hvor ”deling af efterretninger her og nu” findendende sted hver dag involverer ”tusindvis af udvekslinger hver uge på avancerede netværk om sikkerhed”.

Behovet for påpasselighed, fastholdt generaldirektøren, er ikke blevet mindre med Islamisk Stat lidende tab på slagmarker i Syrien og Irak. ”Daesh (Islamisk Stat) aspirerer stadig til trods for tab af territorier til direkte sønderlemmende og mere komplekse angreb”.

Men, insisterede han på, MI5, politiet og andre sikkerhedsagenturer i Stor Britannien er i stand til at konfrontere faren. Han vil sige, at han har ”tillid til vor evne til at takle disse trusler, grundet styrken og modstandsdygtigheden i vore demokratiske systemer, modstandsdygtigheden i vore samfund, og værdierne vi deler med vore partnere i Europa”.

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere