Finansminister smuttede fra vigtigt EU-møde for at deltage i S-kongres

EU-landenes finansministre samledes i weekenden til et møde af uformel karakter i den finske hovedstad Helsinki. Finlands finansminister Mika Lintilä havde bl.a. inviteret sine EU-kolleger til sit hjemland for at diskutere, hvordan klimaforandringerne kan bekæmpes ved hjælp af eventuelle klimaafgifter.

Den danske finansminister Nicolai Wammen (S) deltog i den del af mødet, der fandt sted om fredagen. Men lørdag, hvor der var diskussioner om energibeskatning på menuen, udeblev Wammen for til gengæld at tage til den socialdemokratiske kongres i Aalborg. 

De uformelle møder blandt EU-kollegerne er ellers de vigtigste ifølge Jens Nymand Christensen, tidligere vicegeneraldirektør i Europa-Kommissionen, og derfor har Wammens prioritering vakt kritik fra bl.a. Venstre og Alternativet.


Fra dr.dk:

Det er et stort problem for Danmark, at den danske minister ikke er til stede, siger Jens Nymand Christensen.

Det er Nicolai Wammen ikke enig i, skriver han til DR Nyheder.

- Jeg kan berolige med, at begge dele heldigvis kunne forenes.

Alligevel kalder Jens Nymand Christensen det "helt utilstrækkeligt", at Nicolai Wammen kun deltog den ene af de to dage, som mødet varede.

- Man kan ikke bare dukke op den ene dag for at tikke boksen af, siger Jens Nymand Christensen, der i dag arbejder som rådgivende konsulent for internationale NGO'er.

Selvom EU-mødet i weekenden var stemplet som et uformelt møde, er det ifølge Jens Nymand Christensen netop til disse møder, at man skaber alliancer med de andre landes ministre og danner et godt fundament for de vigtige beslutninger, der senere træffes på de formelle møder.

- De uformelle møder er faktisk om noget endnu vigtigere end de formelle møder, siger den tidligere vicegeneraldirektør i EU-Kommissionen.


Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Europaudvalget i Folketinget, siger til DR Nyheder, at hun er overrasket over, at ministeren har prioiriteret at tage til S-kongres frem for at deltage i EU-mødet omkring energibeskatning.

- Det er vigtigt, at man gør, hvad man kan for at påvirke beslutningsprocessen i EU. Jeg er overrasket over, at ministeren ikke vælger at deltage, når det handler om et emne, der er så højt prioritereret fra regeringens side, som klima er, siger Eva Kjer Hansen.

Hun peger også på, at de uformelle møder har en stor betydning i forhold til "de kontakter, man har til kollegerne, og den politik, der bliver udformet".

- Hvis Danmark skal have indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet i EU, gælder det om, at vores ministre deltager dér, hvor det overhovedet er muligt, siger Eva Kjer Hansen.

Også Rasmus Nordqvist, der er klima- og EU-ordfører for Alternativet, siger, at de danske ministre er "nødt til at være tilstede for at få indflydelse og præge retningen på beslutningerne."

- Klima er et meget meget vigtigt emne at få taget op, netop fordi vi skal til at arbejde for en fælles klimaafgift på EU-plan, fordi det giver så god mening på grund af det indre marked, siger Rasmus Nordqvist.


Foto: State Chancellery of Latvia

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere