Krise på standby

Regeringen har fremlagt en plan, der i modsætning til S og SF's 12-minutters fatamorgana byder på konkrete og realistiske tiltag til at mindske det...

Mie Harder,

19/05/2010

Regeringen har fremlagt en plan, der i modsætning til S og SF's 12-minutters fatamorgana byder på konkrete og realistiske tiltag til at mindske det offentlige underskud med 24 mia. Krisen afblæses måske her og nu - men der gives desværre ingen svar på vores langsigtede problemer.

”Alle danskere skal klare sig de næste 730 dage for dét, de har i dag” sagde Lars Løkke igen og igen på pressemødet. Det offentlige forbrug holdes på det nuværende niveau, overførselsindkomster fastfryses i kroner og ører og topskattelettelser udskydes. Planen er enkel og forståelig – og især udsættelsen af topskattelettelsen kan nok få den bitre pille til at glide lettere ned. Ministrene har tilmed accepteret en solidarisk, men symbolsk, lønnedgang.

Man må nok give regeringen kredit for at turde fastfryse overførselsindkomsterne. Men de meritter planen har, når det kommer til kortsigtet krisehåndtering, er desværre helt fraværende, hvis vi ser på Danmarks langsigtede udfordringer.

Alt kører videre, som det er i dag, og de nødvendige diskussioner af reformer, omprioriteringer, skat og størrelsen af den offentlige sektor skydes reelt til hjørne.

Fra 2013 skal overførslerne antageligt stige som vanligt. Vi vil stadig have verdens største offentlige sektor. Vi vil stadig parkere tusindvis af mennesker på passiv forsørgelse og betale raske seniorer for at trække sig tidligt tilbage. Hver eneste nyfødte dansker vil stadig være en underskudsforretning for samfundet, og der vil stadig være flere mennesker uden for arbejdsmarkedet, end der er personer i beskæftigelse. Vi vil stadig have et af verdens højeste skattetryk og en særlig indbygget straf, topskat, til de dygtigste og mest flittige.

Så kære Lene og Lars: Det lyder alt sammen meget godt. Men hvad så efter 2013? Hvor er visionerne?

Kilde: