Mette Frederiksen vil have massivt øget overvågning af danskerne

Til Folketingets åbning talte statsminister Mette Frederiksen med harme i stemmen om det, hun så som en tillidskrise i Danmark. Blandt andet fremhævede hun, hvordan jordbærboderne ved landevejene som klassisk symbol på tillidssamfundet nu flere steder var ved at blive udstyret med videoovervågning. Det var et stort problem, at tilliden på den måde havde lidt et knæk og at man nu måtte bruge overvågning, fortalte Frederiksen fra talerstolen i Folketinget. Men åbningstalen står i skarp kontrast til en såkaldt ”sikkerhedspakke”, som regeringen torsdag vil fremlægge. Her bebuder statsministeren nemlig en massivt øget overvågning af danskerne.

”Sikkerhedspakken” kommer som følge af de eksplosioner, der i sommers har ramt København og den verserende bandekonflikt, der også præger Københavnsområdet.

Helt konkret vil den øgede overvågning bestå af 300 flere overvågningskameraer, som politiet så får frit lejde til at opsætte der i landet, hvor de finder det nødvendigt. Dertil kommer, at politiet vil få adgang til fire mobile overvågningskøretøjer, der kan sættes ind ved særlige alvorlige hændelser og som kan overvåge i realtid.

En del af regeringens nye ”sikkerhedspakke” vil også være bredere rammer til at overvåge offentlige bygninger og arealer. Hvor det i dag ikke er tilladt at overvåge f.eks. parkeringspladser og andre steder med almindelig færdsel, vil regeringen nu gøre det muligt også at overvåge disse områder. Samtidig får politiet også mulighed for at pålægge offentlige myndigheder overvågning, hvis det vurderes nødvendigt af den en eller anden årsag.

Det er altså en omfattende udvidelse i overvågningen af danskerne, der er lagt op til. Samtidig er det en overvågning, der vil ramme alle danskere og ikke blot de kriminelle. I et stort interview med Berlingske forklarer statsminister Mette Frederiksen om årsagerne bag.

”Vi går ret langt nu med en massiv udvidelse af overvågning, fordi det har vist sig at være et meget effektivt redskab. Det, der driver mig som statsminister, er et grundlæggende ønske om at passe på Danmark. Skal jeg have vished for, at jeg gør, hvad jeg kan for det, er vi nødt til at tage nogle ting i brug, som vi ikke tidligere har haft hverken behov for eller lyst til,” siger hun til Berlingske.

Især bandekriminalitet og de nylige eksplosioner i Københavnsområdet har ifølge Mette Frederiksen gjort det nødvendigt med mere overvågning. Ifølge hende står det så galt til, at ”det er vores samfundsmodel, der er på spil”.

”Jeg synes, det er rigtig alvorligt, og jeg har en grundlæggende bekymring for, om vi kommer til at stå med de samme problemer, som de har i andre samfund. Banderne og den hårde kriminalitet skal ikke have lov til at æde sig ind og stille og roligt ændre vores måde at leve og tænke på. Jeg tror virkelig ikke, man skal undervurdere, hvordan utryghed sætter sig i os som mennesker og simpelthen i vores folkekultur. Det er vores samfundsmodel, der er på spil,” fortæller hun til Berlingske.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere