Nationalbanken: Centralbankerne har ikke skabt de rekordlave renter

Det er ikke centralbankernes ekstraordinære pengepolitik og store opkøbsprogrammer efter finanskrisen, der kan forklare, at vi langt inde i et opsv...

Ikke angivet Ikke angivet,

11/07/2019

Det er ikke centralbankernes ekstraordinære pengepolitik og store opkøbsprogrammer efter finanskrisen, der kan forklare, at vi langt inde i et opsving stadig har rekordlave renter.
Man skal meget længere tilbage end til finanskrisen for at finde begyndelsen på det rentefald, der betyder, at renten på både dansk statsgæld og variabelt forrentede boliglån i dag er under 0 pct. 

Sådan ser man i hvert fald på de historisk lave renter i Nationalbanken, der selv tilbage i 2012 første gang indførte minusrenter.

"Jeg vil gerne understrege, at det ikke er centralbankernes lempelse af pengepolitikken, der har skabt det store fald i den naturlige realrente. Det er rigtig vigtigt at pointere," siger Signe Krogstrup, vicedirektør og chef for økonomi og pengepolitik i Nationalbanken.

Forklaringen finder man i en analyse, Nationalbanken udgav 27. juni, som har en konklusion, der er mere opsigtsvækkende, end den lyder:

Den naturlige realrente i Danmark er faldet med 4 procentpoint siden 1996 og har i de seneste ti år været negativ.

Sagt med andre ord: Det underliggende, strukturelle renteniveau er faldet markant over de seneste 30 år og er i dag formentligt negativt.

"Den naturlige realrente er faldet rigtig meget siden 1990'erne," siger Signe Krogstrup.

Nationalbanken peger på, at det især er højere opsparing på verdensplan, som kan forklare rentefaldet.