Radikal folketingskandidat: Spindoktorer skaber politikerlede

Siden Billy Adamsen blev ansat som Danmarks første spindoktor, der skulle rådgive daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, er det blevet stadi...

Claes Kirkeby Theilgaard,

18/11/2019

Siden Billy Adamsen blev ansat som Danmarks første spindoktor, der skulle rådgive daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, er det blevet stadigt mere almindeligt for danske politikere at have en eller flere rådgivere ansat. Men det er et problem, mener Petar Socevic, der er folketingskandidat for Radikale Venstre.

Ifølge ham er spindoktorer med til at øge afstanden mellem borgere og politikere og dermed skabe politikerlede og splittelse. Faktisk mener han, at politikere slet ikke bør have spindoktorer.

”Politikerleden har længe været alt for høj. En del af forklaringen er at politikere generelt skal stå mere fast på egne mærkesager, men har også meget at gøre med, den måde vi indretter vores politiske system. Derfor bør vi se på hvilke redskaber der kan tages i brug for at mindske politikerleden, og give den enkelte politiker ansvaret for sin egen politiske linje tilbage”, siger Petar Socevic.

”En af de knapper vi kan skrue på, er det i forvejen alt for store antal af spindoktorer. Spindoktorer medvirker alene til at forplumre den direkte kommunikation imellem folkevalgt og borger. Vælgerne stemmer på en politiker - ikke på en særlig rådgiver”, forklarer han.

I dag er spindoktorer hverdag på Christiansborg, og rådgiverne spiller en stadigt større rolle i de politiske liv. Ifølge Petar Socevic er det problematisk, fordi det gør politik til et strategisk spil snarere end et spørgsmål om at varetage vælgernes interesser.

Her er han på linje med mange andre kritikere, som også ser et problem i den måde, som politisk spin påvirker dansk politik på.

”Afstanden imellem borger og folkevalgt bliver større for hver gang der skal en spindoktor ind over. Det er stærkt negativt for den demokratiske repræsentation, fordi det gør politik til et spil om strategisk positionering, frem for en borgerbaseret interessevaretagelse. Politik handler om politikeres anvisning af ambitioner og drømme på Danmarks vegne, baseret på det idépolitiske grundlag, som politikerne er blevet valgt på af vælgerne”, fortæller Socevic.

Men siden 1996, hvor spindoktorerne – eller særlige rådgivere, som den officielle jobtitel lyder på – gjorde deres indtog i dansk politik, har de efterhånden indtaget en vigtig rolle.

Det er f.eks. svært at forestille sig, at den nuværende socialdemokratiske regering ville kunne stå på egne ben uden de hele 22 spindoktorer, den har ansat. Alene statsminister Mette Frederiksen omgiver sig med tre rådgivere, som hjælper hende gennem den politiske hverdag.

Spørger man Petar Socevic, er han dog ikke synderligt bekymret for, hvad det vil få at konsekvenser, hvis man trak spindoktorerne helt ud af ligningen i det danske politiske system.

For ham handler det om, at politikere skal til at følge deres moralske kompas fremfor en spindoktors drejebog.

”For nogle - givetvis. Overordnet set mener jeg dog kun at det ville medføre en positiv udvikling, eftersom vi på den måde ville vende tilbage til idealet om at politisk engagement kan skabe en reel forskel. Politikere skal i langt højere grad turde tænke selvstændigt og agere ud fra det som den enkelte mener er det moralsk rigtige at gøre i de forskellige sager - ikke efter det, som får politikerne til at fremstå bedst efter en spindoktors drejebog”, siger han.

Og til spørgsmål om, hvorvidt den radikale folketingskandidat selv kunne finde på at ansætte en spindoktor, hvis han skulle blive valgt ind ved næste valg, er svaret klart:

”Nej - af den simple årsag at jeg ønsker at de borgere der stemmer på mig, skal have mit uredigerede syn på alle de sager, jeg ville skulle beskæftiges med - og så ville en særlig rådgiver, være omsonst. Derfor vil jeg bedst kunne arbejde for vores allesammens frihed uden en særlig rådgiver.”, fortæller Petar Socevic.

Kilde: