Undersøgelse: Muslimer står oftest bag antisemitisme

Når europæiske jøder oplever antisemitisk vold og trusler, er det oftest muslimer, der står bag. Det er konklusionen i en undersøgelse, hvor jøder fra hele Europa er blevet adspurgt om deres oplevelser med antisemitisme.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Den norske forsker Johannes Due Enstad har i rapporten ”Antisemitisk vold i Europa 2005-2015” samlet en række forskellige undersøgelser om antisemitisme.

Blandt andet indgår i rapporten en undersøgelse, hvor det fremgår, at jøder angiver personer med muslimsk baggrund som de mest hyppige gerningsmænd bag antisemitisk vold og trusler.

I Enstads rapport er der tal fra Sverige, Frankrig, Tyskland og Storbritannien. Tallene er hentet fra en EU-undersøgelse fra 2012, og ifølge Enstad er det første gang, at man på denne måde får mulighed for at sammenligne statistikker for antisemitisme på tværs af landegrænser i Europa.

I Frankrig angiver de adspurgte i undersøgelsen, at det i 53% af tilfældene er muslimske gerningsmænd, der står bag den antisemitiske vold og trusler. I Sverige er det 51%, i Storbritannien 36% og i Tyskland 34%.

Der findes ikke lignende tal for hverken Norge eller Danmark, men ifølge Johannes Due Enstad forholder tingene sig givetvis på samme måde både herhjemme og i Norge.

”Det er et komplekst problem, fordi synet på jøderne er indlejret blandt mange i den arabiske kultur. Det syn er bragt med til Europa fra hjemlandet, hvor Israel-Palæstina-konflikten i høj grad påvirker opfattelsen af jøderne”, siger han til Kristeligt Dagblad.

Også den danske forsker Cecilie Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier har set på antisemitismens fremmarch i Europa. Tilbage i 2006 var Banke forfatter til en undersøgelse af antisemitismen i Danmark.

Hun peger på, at mindet om Anden Verdenskrig er ved at fortage sig, og at antisemitismen derfor er ved at vende tilbage. Derudover påpeger hun, at også venstreekstremisme er en væsentlig årsag til antisemitisme – ifølge den norske rapport faktisk den næstmest hyppige.

” I Europa troede vi, at antisemitismen var forbi, og at det syn på jøder aldrig ville blive accepteret igen. Vi troede, at Anden Verdenskrig havde vaccineret Europa mod antisemitismen, men det er ændret både på grund af indvandring fra Mellemøsten og muslimske lande, og som følge af internettet, hvor hadtale og misinformation kan cirkulere hurtigt”, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Cecilie Banke efterspørger øget politisk handling på området herhjemme. Blandt andet foreslår hun, at man forbedrer uddannelsen i folkeskolen, så elever bliver bedre oplyst om jødedom og jødernes historie og at man investerer mere i dybdegående forskning i antisemitisme.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere