Mads får 4.000 kr. mere på lommen om måneden efter omlægning af boliglån

Frederik Nielsen,

25/03/2019

Der er mange penge at spare ved at få overvåget sine boliglån. Mange boligejere tror, at banken siger til, når der er penge at hente i at få omlagt lånene, men det er langtfra altid tilfældet. Nu er det muligt at få overvåget sine lån gratis af en uvildig part.

Mads Philipsen er civilingeniør, afdelingsleder og husejer i Sønderjylland. De seneste år har han løbende selv holdt lidt øje med sine boliglån og renterne. Det har flere gange fået ham til at overveje, om lånene i hans og familiens hus skulle lægges om. I sidste ende er regnestykket blevet for komplekst med faktorer som bidragssatser, renter og gebyrer. Derfor tilmeldte Mads Philipsen sig et låneovervågningssystem.  

”Jeg var ikke helt sikker på, at min bank ville lade mig vide, hvis det kunne betale sig for mig og min familie at få omlagt vores lån. Derfor ville jeg gerne have nogle uvildige til at foretage overvågningen. Efter at have læst om Realkreditkonsulenten i forbrugermagasinet Tænk, tilmeldte jeg mig deres overvågningsservice” forklarer Mads Philipsen.   

Mange boligejere tror at banken, som en del af servicen, fortæller kunden, hvornår det kan svare sig at omlægge boliglånet. Men virkeligheden er en anden. Det forklarer indehaver og rådgiver hos Realkreditkonsulenten, Martin Riedel:  

”Flere banker har faktisk et overvågningssystem, men selvsagt vil de ikke lade kunden vide, hvis det kan betale sig at skifte til en konkurrerende bank og et andet realkreditinstitut.

Kunden får oftest kun at vide, om det kan betale sig at omlægge lånene, når han eller hun mødes med sin rådgiver i banken. Men i takt med digitaliseringen bliver den personlige kontakt med banken mindre. Derfor får boligejeren ikke gjort noget ved boliglånene, selvom der måske har været meget at spare over en længere periode.”

Der er penge at spare på låneovervågning

Efter nogle uger fik Mads Philipsen en mail fra låneovervågningen med oplysninger om, at der nu var penge at spare, hvis han omlagde sine lån. I mailen var der præcise beregninger på, hvor meget han kunne spare om måneden og forslag til, hvad han fordelagtigt kunne gøre med sine lån.

”Jeg valgte at bede om Realkreditkonsulentens rådgivning, inden vi tog en beslutning. Der kom flere løsningsmuligheder på bordet, jeg slet ikke selv havde tænkt på eller havde det fulde overblik over. Fx fik vi flere realkreditinstitutter til at vurdere vores hus igen. Det troede jeg ikke, at man kunne tillade sig,” fortæller Mads Philipsen. 

Efter at have haft besøg af flere realkreditinstitutter blev Mads Philipsens hus vurderet til en højere værdi. Det gav pludselig mulighed for at lægge banklån til bil og bolig ind under realkreditlånet og dermed spare penge på renteudgifter. Derudover bliver realkreditlånet lagt om til et tolagslån, hvor dele af lånet er flexlån.    

”Det endelige resultat af omlægningen er en besparelse på kr. 4.212 per måned, samt en højere grad af rentesikkerhed” fortæller Mads.

Boliglånet overvåges kvit og frit

Realkreditkonsulenten har oplevet, at flere nye kunder kunne have sparet pæne summer af penge, som Mads Philipsen, gennem lang tid. Derfor har den uvildige rådgivningsvirksomhed lanceret en gratis service til overvågning af lån. Her indtaster kunden sin adresse, hvorefter systemet leder i den offentlige tinglysningsdatabase efter låneoplysningerne.

En til to gange om måneden holder overvågningssystemet øje med lånene og giver besked så snart, det kan svare sig at skifte lånet ud med et andet. I systemets beregninger indgår indfrielsespriser på de eksisterende lån og alle øvrige omkostninger som tinglysning, optagelse af nye lån osv. Som det eneste overvågningssystem i Danmark undersøger den gratis overvågning mulighederne på tværs af banker og realkreditinstitutter. 

Overvågningssystemet findes også i en betalt udgave, hvor overvågningen foregår hver dag, og hvor boligejeren kan tilføje flere individuelle faktorer såsom, hvornår man ønsker besked, om man kun ønsker besked, hvis lånets løbetid kan ændres osv.   

”Vi mener, at alle har ret til at få at vide, hvornår det kan svare sig at lægge sine lån om og hvordan. Derfor har vi lavet vores overvågningssystem i en gratis udgave,” siger Martin Riedel. 

Martin Riedel – stifter af www.laaneovervaagning.dk


”Flere banker har faktisk et overvågningssystem, men selvsagt vil de ikke lade kunden vide, hvis det kan betale sig at skifte til en konkurrerende bank og et andet realkreditinstitut.”

Fakta om Låneovervågning

  • Den gratis låneovervågningsservice tilbydes uden gebyrer eller bindingsperiode. Der stilles ikke krav til kreditforening eller køb af andre services.
  • Overvåger løbende bolig- og realkreditlån
  • Giver besked via e-mail og SMS
  • Regner på tværs af alle kreditforeninger
  • Ser på om en stigning i boligværdien kan reducere banklån eller give lavere bidragssats

Låneovervågningen udregner, hvad det vil koste at opsige eller indfri lån. Der findes forskellige indfrielsesmetoder, som systemet medregner. Beregningerne tager højde for kursskæring, differencerenter, indfrielsesgebyrer samt alle andre tænkelige omkostninger.

Nye lån bliver valgt ud fra en række kriterier herunder kursen, den månedlige ydelse, løbetid mv. Desuden regnes der på hvilken kreditforening, der vil være billigst for den pågældende boligejer.

Som noget helt nyt holder systemet også øje med ændringer i boligens pris, da en stigning i boligens værdi kan gøre det endnu mere attraktivt at skifte kreditforening eller omlægge et dyrt banklån til et billigere realkreditlån.

Ved gratis låneovervågning, kontaktes man kun, når der kan spares penge, efter omkostningerne for omlægningen er fraregnet. Herefter kan man selv gå i banken og bede om en omlægning eller søge ekstern rådgivning.

Servicen kan tilmeldes via www.laaneovervaagning.dk

Kilde: