Mandag Morgen's “faktatjek” er vildledende og fyldt med fejl

Websiden tjekdet

Klaus K,

10/12/2018

Websiden tjekdet.dk, som ejes af medieselskabet Mandag Morgen, driver business som “fakta-tjekkere”, og har slået sig op som kontrollører af “fake news” på websider og på Facebook. 

Et par stikprøver af deres “faktatjek” viser imidlertid, at de ikke foretager noget reelt tjek af facts - de efterplaprer blot statens udvalgte eksperter, som i forvejen pludrer i medierne. Resultatet er, at Mandag Morgen’s faktatjek skaber flere “fake news”, som de ellers hævder at ville bekæmpe. Et aktuelt eksempel på sådan et vildledende faktatjek er HER

Tjekdet’s mål ser ud til at være at lukke munden på kritiske danske røster på internettet, og metoden er simpel: Man fremsætter stråmænd om indholdet af de artikler, man vil kritisere, og citerer herefter de udvalgte eksperters afvisning af disse stråmænd. Til gengæld lukker man øjnene for de tilgængelige facts.

Dette kan jeg dokumentere i detalje, fordi jeg selv netop har været udsat for et vildledende “fakta-tjek” af et af mine Facebook-opslag om “smart-metre” - de nye fjernaflæste el-målere, som Radius og andre el-selskaber pt. er ved at implementere i Danmark.

Min konklusion, efter at have gennemgået dette faktatjek punkt for punkt, er denne:

Endelig konklusion: - Mandag Morgen har konstrueret et vildledende faktatjek, der er fyldt med fejl og dårlig jounalistik. Ingen af de fire påstande i det Facebook-opslag, som man satte sig for at faktatjekke, indholdt nogen forkerte oplysninger. 

Alligevel skrev tjekdet.dk, at opysningerne er “overdrevne eller forkerte” ved brug af stråmænd, torturerede sætninger og eksperter med interessekonflikter, som man undlod at nævne. Dette er dårlig stil, og bidrager til flere “fake news” af den type, Mandag Morgen hævder at ville bekæmpe. 

Måske skulle Mandag Morgen’s chefredaktør, Jakob Nielsen holde inde med at bruge underbetalte praktikanter i stedet for rigtige journalister til det vigtige arbejde med at tjekke “fake news” i medierne. Det ville uden tvivl højne den journalistiske kvalitet i faktatjekkene betragteligt.

Læs hele mit svar her:  “Faktatjek” af Facebook-opslag om el-målere er fyldt med fejl