Sådan fanger du en makrel: Lystfiskeri er blevet en populær hobby

Frederik Nielsen,

06/08/2019

Fiskeri eller såkaldt lystfiskeri i offentlige vande har udviklet sig en populær hobby blandt den danske befolkning, hvor både børn og voksne har glæde af at fiske. Ofte sættes de fangne fisk ud igen efter fotografering, vejning eller blot beundring. Men hvor må vi fiske i dag? Og hvordan fanger man lige en fisk? Find ud af hvor i landet, du må fiske, og hvordan man eksempelvis får en makrel på krogen.

Lystfiskeri på flere måder 

Lystfiskeri er en populær hobby på flere forskellige måder. Vi har medefiskeri, spinnefiskeri, fluefiskeri og trillingfiskeri. Mediefiskeri er den simple og mest populære form i dag. Dette udføres nemlig typisk med en fiskestang med levende eller vegetabilsk mad. Spinnefiskeri er den moderne og ligeledes populære form i dag. Her bruges diverse kunstagn med en fiskelignende gang, som kastes ud og spinnes ind igen. Fluefiskeri udføres med stang, hjul og flueline. I sin form ligner fluen er insekt eller en småfisk, som bruges som lokkemad i vandet. Trolling kendetegner lystfiskeri fra en båd. Både mede-, spinne- og fluefiskeri er de mest populære former for lystfiskeri i dag, som både voksne og børn har glæde af i de vande, hvor det er tilladt at fiske.

Fisketegn - her må du fiske!

Det er forholdsvis nemt at komme i gang med lystfiskeri, men en god ide’ er at sætte sig ind i tingene, før man tager ud. Brug internettet som hjælp eller gå forbi den lokale forhandler af fiskegrej, der kan give dig information, gode råd og ikke mindst guldkorn til lystfiskeri. Der er vel at mærke krav til fisketegn for 18-65-årige, herunder både statsfisketegn og lokale fisketegn til visse søer og åer, som kan købes online.

Er man under 18 år eller over 65 år, kan man frit fiske alt det, man vil. Blandt mange søer i statsskovene er det dog tilladt for alle at fiske gratis uanset fisketegn. Ved frit fiskeri stilles der stadig krav til at anvende de traditionelle metoder og redskaber til lystfiskeri. Lystfiskeri fra båd er dog normalt ikke tilladt og kræver en særlig tilladelse. Generelt info omkring hvad du skal bruge af fiskegrej og -udstyr, kommer helt an på, hvad du gerne vil fiske efter.

Her fanger du makrellerne 

Makrellen er en dejlig og populær spisefisk, som man typiske kender på dåse men med selv fangede makreller kan man opnå en større delikatesse, hvis man ryger dem. Du kan en makrel på dens næsten stribede ryg med grønne og sorte farver. Højsæsonen for makrelfiskeri ved kysterne er om sommeren fra ca. juli til september. De første makreller i Danmark kan fanges ved vestkysten. Senere på sommeren spreder de sig til Sjælland, øerne og Østjylland. De bedste steder at fiske efter en makrel er ved havne og moler og generelt tæt under land med en god dybde. Her ser du helt præcist, hvilket forfang du skal anvende, og hvor du skal fiske og 123nu sådan fanger du en makrel!

Kilde: