Spring ud i livet som selvstændig freelancer

Overvejer du at blive selvstændig, så læs med her, hvor du kan få tips til, hvordan du kommer igang, og hvilke muligheder og begrænsninger, der hører til livet som selvstændig freelancer.

Fedt, frit og fleksibelt

Livet som selvstændig freelancer er fedt og frit med en stor grad af fleksibilitet. Du tilrettelægger selv din tid, og kan arbejde på alle tidspunkter i døgnet hvor som helst i verden. Det er guld værd, ikke mindst i børnefamilier, hvor hele logistikken skal hænge sammen. Trænger du til en worklife-balance, der matcher dit temperament og din families behov, så er det ikke en tosset idé at kigge nærmere på mulighederne for at blive selvstændig freelancer indenfor dit arbejdsområde.

Tilmeld dig et kursus
Først og fremmest er det en god ide at tage kontakt til din a-kasse eller fagforbund for at høre mere om mulighederne, når du springer ud som freelancer. Tit tilbyder de værdifulde kurser, hvor du kan lære alt om at lave en forretningsplan, lægge et budget og skrive fakturaer. Efter et kursus i opstart af egen virksomhed er du godt klædt på til at komme igang. Når du er godt i gang, så kan det være en god idé at få hjælp til regnskabet, så du kan fokusere på dine opgaver.

Etablering af kundedatabase

Den første opgave er altid den sværeste nød at knække. Det er nu du skal etablere en kundedatabase og vise, hvad du duer til, så kunden vender tilbage - og måske spreder ordet, så du får flere kunder i fremtiden. Det kan være svært at prissætte dine opgaver. Hvis du fx er skrivende, skal du så tage penge per ord, timeløn eller give en projektpris? Der findes masser af pjecer og vejledninger der kan guide dig - og husk at læne dig op af din fagforenings anbefalinger.

Fra kaffe til kunde

Når du skal skaffe opgaver, skal du sørge for at bruge dit netværk og de sociale medier. Det er også en god idé at drikke en kop kaffe med andre freelancere og selvstændige, som kan give dig gode råd og værdifuld viden om livet som selvstændig. I bedste fald kan en kop kaffe skaffe dig en ny kunde - eller kontakt til en potentiel kunde. Husk at optimere dit CV og din hjemmeside, så du virker professionel og kampklar, når nye kunder skal skaffes. Det er også en god idé at få produceret nogle visitkort, som du kan dele ud med rund hånd.

Ingen betaler dine sygedage

Der er selvfølgelig også en bagside af medaljen. Nogle finder livets som freelancer ensomt, og for dem kan det være en god idé at få foden indenfor i et kontorfællesskab. Desuden skal du selv sørge for at lægge til side til pension - og der er ingen andre der betaler dine sygedage. De ting, skal du selvfølgelig tænke over, inden du hopper ud i tilværelsen som selvstændig freelancer. Men, når der er styr på den side af sagen - så er der kun gode ting at sige om livet som selvstændig. Det passer til dig der vil være herre i eget liv - og ikke trives med et 8-17 job.