Værd at vide når du bruger din mobiltelefon i udlandet

Selvom det er godt to år siden at danskerne begyndte at kunne bruge deres smartphones og mobiltelefoner på ferien, er der stadigvæk mange, der er i tvivl om præcis hvordan den nye lovgivning hænger sammen og hvordan de undgår kedelige overraskelser. Vi giver dig svar på de mest stillede spørgsmål: 

Kan jeg bruge min mobiltelefon i udlandet? 

Det simple svar er ja. EU-lovgivningen gælder for alle teleselskaber. Dog kan de enkelte teleselskaber vælge at blokere muligheden for brug af data i udlandet, så du skal betale ekstra for det.

Hvor kan jeg bruge mobildata?

De nye muligheder gælder inden for Europas grænser. Det vil sige at du i kraft af lovgivningen vil kunne bruge data i Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kroation, Letland, Lithaun, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig samt EØS-landene Island, Lichtenstein og Norge.

Skal du udenfor EU gælder lovgivningen ikke længere. Nogle teleselskaber har dog som led i udviklingen åbnet op for at du også kan bruge din telefon i eksempelvis USA. Tal med dit telefonselskab og spørg dem om dine muligheder.

Hvad koster det at bruge mobildata i EU?

Det er som sagt indført ved lovgivningen at man skal kunne bruge mobildata i alle de europæiske lande, dog er det op til det enkelte teleselskab hvor meget du skal betale for en mobilpakke, der åbner op for data på ferien. EU har forsøgt at gøre det mere gennemskueligt for forbrugeren at finde ud af hvad det reelt skal koste, men der er dog stadigvæk mange hvis’er og måske’er på det område. En god start kan være at sammenligne mobilpakker, eksempelvis på siden her. På den måde kan du finde frem til den løsning, der passer dine behov bedst.

I forbindelse med indførelsen af lovgivningen i 2017 har man bestemt, at man i løbet af de næste syv år skal kunne bruge mere og mere data uden at skulle betale ekstra. Det er altså værd at tage med som forbruger, når man vælger mobilabonnement.

Hvor meget data kan jeg bruge?

Hvor meget data du kan bruge på ferien afhænger af dit mobilabonnement. EU har indført en fair-use grænse, der betyder at det er dit abonnement, der afgør hvor mange GB du har til rådighed. Denne fair-use grænse gælder dog ikke for tale, sms eller data. Inkluderer din mobilpakke fri tale, sms og data kan du altså uden problemer bruge løs af disse i udlandet.

Hvordan sikrer jeg mig at jeg ikke får en ekstraregning?

Der er ingen grund til at være nervøs for at bruge mobildata på ferien. De fleste telefoner har en funktion gemt under indstillinger, hvor du kan nulstille registreringen af dit forbrug og holde øje med hvordan det stiger. En idé kan derfor være at nulstille lige før du du tager afsted på ferie. Undersøg hvor meget data du på baggrund af dit abonnement må bruge og hold øje med dit forbrug i løbet af ferien. Synes du at det er for uoverskueligt, kan du altid slå dataroaming fra.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere