Algerens: Tre veje til et algefrit hus i 2020

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/01/2020

Alger og mos er for mange danske husejere en irriterende gene og en plet på en ellers flot og velholdt bolig. Hvad enten de sætter sig på tag, terrasse eller facade, er de aldrig pæne at se på. Men at slippe af med dem behøver ikke at være kompliceret, og med forskellige former for algerens, kan 2020 hurtigt blive året, hvor din bolig bliver algefri. Hvad der her følger, er en guide til tre effektive måder at slippe af med alger på.

Tagrens – pænere tag holder længere

Et sted hvor både alger og mos ofte kan sætte sig er på taget. Særligt i et land som Danmark er dette ganske udbredt. Alger lever helst i våde og fugtige steder, så det danske klima med dets mange regn-dage skaber lige de vilkår alger elsker. Alger, og det mos der ofte medfølger på taget, tager altså gladelig imod den danske regn der så ofte rammer danske tage.

Alger og mos er dog ikke bare grimme at se på, de kan gøre skade – særligt på taget. De får vand til at ophobe sig, og kan blokere for tagrender og lignende. Fjernelse af alger er altså ikke blot for synets skyld, det hjælper også på tagets levetid. En algerens er altså ikke blot godt for øjet, det er også godt for pengepungen.

Denne tagrens foregår ved at der sprøjtes algebehandling på taget. Dette skal gerne ske fra jorden, så man undgår skader på taget. Behandlingen fjerner ikke algerne i sig selv, men løsner dem sådan, at vind og vejr over de næste par uger vil fjerne dem. Tilbage står et flot og algefrit tag.

Fliserens – rene fliser uanset niveauet

Et andet sted mange boligejere ofte støder på alger er på fliser, både på terrassen og i indkørslen. Mens mange alger på fliser forsvinder i tørvejr, kommer de stort set altid tilbage med fugt og regn, og da der er nok af dette i Danmark, må man altså slippe helt af med algerne, hvis man ønsker pæne fliser året rundt.

Dette er dog også til at få gjort. Er ens fliser ikke så hårdt ramt, eller ønsker man at tage algerne i opløbet, er en rensning den rette vej at gå. Er man dog allerede ramt bør man overveje en decideret fliserens. Her løsnes alger og flisepest med en højtryksspuler, hvorefter en algebehandling sikrer at resultatet holder.

Vælger man en fliserens, er det dog ekstra vigtigt, at det gøres ordentligt. Nogle typer rensning kan skade flisen, hvilket på sin vis modvirker det primære formål. En vinklet højtryksspuler sikrer at vandet ikke gør for stor skade, mens den leverer et flot resultat. Som prikken over i’et kan man overveje at imprægnere fliserne, så vand og fugt holdes bedre væk.

Facaderens – send det rigtige udtryk

Et sidste sted alger har det med at sætte sig, er på facader. Hvad enten der er tale om en privat bolig eller erhvervsbyggeri, så er det aldrig et godt look at have sin facade fyldt med alger. For private er det mest til egen gene, men for erhvervsdrivende sender en algefyldt facade heller ikke et godt signal til kunder, og til omverdenen. Derfor kan en facaderens være en god investering for firmaer.

Da facader ofte kommer i forskellige materialer, er det vigtigt at det rigtige udstyr vælges til den rigtige facade. Som ved fliserens kan for hårdføre rensemetoder være skadelige for facaden. Kombineret med det besværlig i at rense en stor facade, muligvis i flere etager, er det ved facader særlig vigtigt, at arbejdet udføres af de folk der har helt styr på tingene. Efter algerensen på facaden udføres typisk en algebehandling så resultatet holder ekstra længe.