Malware – En stor trussel mod din computer

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/01/2020

I disse persondataskadende tider er det vigtigt at passe på sin computer og de data, man har på den. Mange af vores data som CPR-nummer og kontonumre kan ryge ud af vores hænder, hvis vi ikke er opmærksomme nok, når vi færdes på nettet. Nu er det ikke, fordi man skal sidde med rystende hænder på sin computer, men det kan altså godt betale sig at helgardere sig lidt. 

Hvad er malware? 

Selvom du måske har hørt om malware, kan det være, du stadig er i tvivl om, hvad pokker det egentlig er. Malware er malicious software, hvilket ikke umiddelbart lyder særligt sikkert, for det er det heller ikke. På dansk betyder malware ”ondsindet programkode” og består af forskellige computerprogrammer med ét mål: Nemlig at gøre skade på din computer. Det er computervirus, som simpelthen spreder sig fra en computer til en anden som vira. Ofte kan computervira ødelægge vigtige filer og dokumenter og genere din computer. Malware kan også stjæle følsomme oplysninger ved at fungere som keylogger. Der registreres alt, hvad der skrives på keyboardet, så det kan f.eks. være passwords, CPR-numre eller andre sårbare data. Men der er heldigvis en måde at undgå malware på.

Beskyt din computer, så du også er beskyttet    

Mange er måske mere eller mindre ligeglade, når det kommer til at beskytte sine persondata på nettet, fordi de tænker, det aldrig kommer til at ramme en. Men før man ved det, kan ens CPR-nummer havne i hænderne på en fremmed person og deles med mange andre. Hvis man vil undgå det, er det vigtigt at beskytte sin computer, så man undgår at stå i en situation, hvor dit kreditkortnummer er frit tilgængeligt på nettet. Den bedste måde er at anskaffe sig et antivirusprogram, som sikrer sig mod virus og hackere. Mange af programmerne kan også sørge for at tage backup, så du er sikret, hvis skaden skulle ske. Hvis skaden uheldigvis allerede er sket, så findes der også programmer, der kan genskabe de tabte filer og samtidig fjerne spyware. Her anbefales smart anti malware scan (gratis), som kan tage kampen mod malware og kan konfigureres efter din computers behov. Der findes også disse sikkerhedsprogrammer, som både findes i premiumversion og gratisversion.

Mange påvirkes af malware 

Selvom mange af os forbrugere kan påvirkes af malware og hackere, så kan det også gå galt for de højere instanser. Statens IT-systemer, som bl.a. indebærer SKAT og sundhed, indeholder jo en masse følsomme persondata som CPR-nummer og andre sundhedsdata. Derfor går det i sidste ende udover os borgere, hvis der forekommer hackerangreb på nogle af disse IT-systemer. Det er derfor også en god idé at sprede budskabet til familie og venner, om at man skal holde sine persondata, fordi man ikke kan vide, hvilke hænder de kan ende i. Der er dog alligevel mange danskere, som allerede har taget de råd til sig og installeret antivirus. Der må man må jo så håbe på, at de her IT-systemer har taget samme råd til sig.