Sådan er de nye regler for kviklån

Claes Kirkeby Theilgaard,

19/01/2020

Mange af Danmarks udsatte, der kan stå i en uoverskuelig økonomisk situation, gør sig ofte brug af lån. Det kan forstås, hvis disse ikke har fået de rette forudsætninger for at kunne opretholde et arbejde og dermed en fast indtægt. De danske misbrugscentre har endvidere fået mere og mere travlt de seneste år. Det kan forklares ved det samfundspres vi lever under og som desværre presser mange mennesker ud i sygdom og misbrug. Sådan et, skal kunne finansernes for at afholde sig fra voldsomme abstinenssymptomer. Derfor vælger mange udsatte at gøre brug af kviklån. Der er dog nu kommet nye regler, som du kan læse mere om herunder. 

Markedsføringsforbud 

Lån er generelt et stort marked. Vi ser reklamer for diverse kviklån i toge, busser, aviser og i fjernsynet. Dette frister folk og gør dem bevidste om, hvor nemt det kan være at låne penge. Med andre ord, så sender det de forkerte signaler. Med de nye regler må virksomheder, der udbyder et lån med en ÅOP (årlige omkostning i procent) over 25 procent, ikke må markedsføre forbrugslån. Det vil altså sige at disse ikke må reklamere i det offentlige rum. 

Gældsrådgivning 

Der er efter de nye regler, kommet større fokus på rådgivning til de økonomisk udsatte, som vælger at benytte sig af eventuelle lån. Der skal altså større fokus på muligheden for gældsrådgivning, hvorfor der er lagt yderligere 5 mio. til side, til økonomi- og gældsrådgivning. Opgaverne er udliciteret til Finanstilsynet hvorved dette har kunne være muligt. Der er gældsrådgivninger beliggende i de fleste større byer, hvor du kan få hjælp fra dygtige frivillige. Efter samtaler med disse kan vil du overveje dine lån og, hvor hurtigt det er muligt for dig at betale pengene tilbage, alt afhængigt af dit rådighedsbeløb. Lån 5000 kr. til fordel for store lån på 50.000 kr. som hurtigt kan gribe om sig med renter mm. 

Undervisning af unge 

De danske folkeskoler skal ydermere have større fokus på at undervise de unge i privatøkonomi. Der forefinder sig undervisning i dette i folkeskolen, men den skal styrkes. På denne måde ønsker Undervisningsministeriet at forebygge, at unge tager unødige lån. De skal altså opnå en stor bevidsthed om økonomi og, hvordan de kan budgettere deres hverdag, således de røde tal ikke bliver mange cifrede og gælden så stor at de ej længere kan kontrollere den. 

Der er flere regler til disse nye bestemmelser, men herover finder du de mest centrale for det som kan hjælpe de borgere, der har sværest ved at styre sin egen økonomi.