Går du stadig ind for omskæring? Så prøv denne udfordring og se, om du skifter mening

Claes Kirkeby Theilgaard,

20/02/2020

Af en eller anden mærkværdig grund er det stadig tilladt at skære i raske, små drengebørns kønsdele. Særligt jødiske og muslimske familier i flæng vælger at lægge små, grædende drengebørn under kniven i et misforstået religiøst ritual, der skamferer børn for livet.

Hvert år er der tusindvis af danske drengebørn, der bliver rituelt omskåret. Ikke alene frarøves disse børn en kropsdel, mange af dem møder senere i livet forskellige komplikationer, der volder dem enten smerte eller kvaler.

Det er helt, helt uacceptabelt, og det er på tide, at vi får sagt fra over for omskæringen af små, uskyldige drengebørn, der ikke selv har mulighed for at sige hverken til eller fra. Vi skal have en 18-års mindstealder for omskæring, og det kan ikke gå hurtigt nok.

I Danmark er det allerede forbudt at omskære piger, så hvad er det helt præcist, vi venter på?

Der virker til at være en udtalt berøringsangst i omskæringsdebatten, og måske er det denne, der holder os tilbage.

Det kan også synes svært at sætte sig ind i, hvad omskæring egentligt betyder for drenge, der senere bliver til mænd.

Tilbage i 2014 var debatten om omskæring også aktuel, og her fandt min forgænger på chefredaktørposten for denne netavis og nuværende folketingsmedlem for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, på en udfordring til alle dem, der endnu ikke har turdet at sige fra over for den afskyelige omskæring af drengebørn, der foregår i Danmark som ikke alene foregår i synagoger og moskéer, men også hjemme på køkkenbordet under uhumske forhold.

"Forhuds-udfordringen", som Ole døbte den, havde til fordel at give nølende mandlige politikere en idé om, hvordan det er at være omskåret.

Dengang var der ikke nogen, der bed på krogen. Derfor vil jeg nu genfremsætte udfordringen og invitere alle mænd, tilhængere såvel som modstandere af omskæring til at forsøge sig.

Når man én dag har forsøgt sig med denne udfordring, har man en langt bedre forståelse af, hvorfor omskæring af raske drengebørn ikke er i orden.

Her kommer dermed forhuds-udfordringen anno 2020:

Kære mand,

Hvis du virkelig mener, at det skal være tilladt at skære forhuden af tusindvis af små drenge hvert år, så er det mindste, du kan gøre, at opleve bare én dag som omskåret.

Min udfordring lyder: Én dag skal du stå op om morgenen og trække din forhud tilbage. De næste 24 timer skal du gå rundt med tilbagetrukket forhud i dine underbukser.

Nej, det vil ikke være behageligt. Hovedet på din penis, som sidder inde bag forhuden, er meget følsomt. Det er derfor, naturen har skabt dig med en forhud. For at beskytte den følsomhed.

Men efter en dag som omskåret vil du have et bedre billede af, hvorfor forhuden er der, og hvorfor den ikke bør skæres af. Den ekstra følsomhed, som du nu har konstateret, at du har, forsvinder efterhånden hos de omskårne, som derefter må leve uden. Følsomheden er ellers rar at have for drengene, når de bliver ældre og skal til at udforske voksenlivet.

Det mindste, du kan gøre, er at prøve bare én dag som omskåret. Siger du ja?

Del gerne denne udfordring med såvel mandlige politikere som andre mænd i den omgangskreds - både tilhængere og modstandere af omskæring.

Måske kan vi langt om længe få rykket noget og gjort op med omskæring af raske drengebørn én gang for alle.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.