Lækket mail med lyssky angrebsplaner afslører Socialdemokratiets sande jeg

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/02/2020

Midt i forsøget på at opnå et bredt forlig med Venstre om Socialdemokratiets stort anlagte, men også hårdt kritiserede, Robin Hood-reform på det kommunale område, opfordrede de to ministre Nicolai Wammen og Astrid Krag til at stoppe alt “Christiansborg-fnidderen”.

Hvad Socialdemokratiet derimod samtidig havde gang i bag kulisserne var af en helt anden og langt mere lyssky karakter. En lækket mail, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, afslører nemlig det fordækte dobbeltspil, som Socialdemokratiet anført af statsminister Mette Frederiksen har haft gang i.

I mailen er der planer om “et angreb på Venstre” og en opfordring til blandt andre finansminister Nicolai Wammens spindoktor om at finde “historier på Venstre på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.

Forståeligt nok er Venstres tillid til Socialdemokratiet røget helt i bund, efter at maskerne er faldet i forhandlingerne mellem Folketingets to største partier. Mens socialdemokraterne udadtil legede kompromisvillige statsmænd, var de i virkeligheden intet andet end manipulerende magtpolitikere, for hvem magten synes at være steget dem til hovedet.

Efter afsløringen forsøgte Socialdemokratiet som sædvanlig at spise presse og kritikere af med en underordnet, inden finansministeren selv blev kastet for hundene. En ydmyget Nicolai Wammen har således i en mail undskyldt til alle partier, der er involverede i forhandlingerne om en nyt kommunalt udligningssystem.

Det fremgår af den lækkede mail, at angrebet på Venstre skulle koordineres mellem Stats-, Finans-, Social- og Indenrigsministeriet såvel som Socialdemokratiets politik- og presseafdeling (AIA).

Med andre ord: trådene rækker helt til Statsministeriet, hvor Mette Frederiksen som sædvanlig er gået i flyverskjul i et forsøg på at undgå alt, der blot nærmer sig kritiske spørgsmål. Foreløbigt har hun end ikke tittet frem fra sit skjul, når frontfigurer fra Venstre har krævet det.

Dansk politik er ikke House of Cards, men man skal ikke gøre sig nogen illusioner om nogle af partierne. At Socialdemokratiet på denne helt ekstremt uærlige og hykleriske måde har underløbet en afgørende forhandlingspartner er dog under lavmålet.

Derfor må Mette Frederiksen for én gangs skyld mande sig op, kravle ud af flyverskjulet og se kritikerne i øjnene. Hun bør give Venstre en uforbeholden undskyldning for det socialdemokratiske snigløberi.

Om hun vil gøre det, er dog usandsynligt. Der er ikke meget i hendes regeringstid indtil, der tyder på, at hun kunne finde på det.

Vi vælgere kan om ikke andet tage en vigtig lektie med os fra denne sag: bag det polerede ydre er socialdemokrater ikke andet end magtsyge og uærlige politikere, som man ikke kan sætte sin lid til.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.