Universitet i ny regnefejl: Danmark udleder 3000 ton mindre kvælstof end antaget

I ny sag erkender universitet nu, at der er begået en regnefejl. Danmark udleder mindre kvælstof end antaget.
Oversvømmede marker fra Ryå ved Saltum i februar 2016. Aarhus Universitet har begået en ny regnefejl, hvor det nu fremgår, at Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil oplyst, men stadig for meget. (Arkivfoto).
Oversvømmede marker fra Ryå ved Saltum i februar 2016. Aarhus Universitet har begået en ny regnefejl, hvor det nu fremgår, at Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil oplyst, men stadig for meget. (Arkivfoto).

Claes Kirkeby Theilgaard,

23/01/2020

Aarhus Universitet har begået en ny regnefejl, hvor det nu fremgår, at Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil oplyst.

Fejlen rækker tilbage til 1990 og betyder, at der er udledt 3000 ton mindre end oplyst i 2018. Det fremgår af en pressemeddelelse. Sagen kommer efter en anden regnefejl fra universitetet, som omhandlede lavbundsjorde.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er ærgerlig.

- Det er dybt utilfredsstillende, at Aarhus Universitet ikke har haft styr på tallene, og det er desværre sket flere gange i den seneste tid. Vi er som politikere nødt til at kunne stole på fakta fra forskerne, når vi diskuterer og træffer politiske beslutninger.

- Det er afgørende, og derfor har mit ministerium bedt universitetet om en plan for, hvordan de vil øge kvalitetssikringen af deres forskning fremover, siger Lea Wermelin.

Universitetet er endnu ikke klar over det præcise omfang i den nye sag.

Aarhus Universitet har oplyst, at de har nedjusteret, hvad forskere kalder den "afstrømningsnormaliserede" kvælstofudledning for 2018 fra 58.000 til 55.000 ton.

Det er dog stadig mindst 10.000 ton mere end det mål, der arbejdes med i dag. I forbindelse med de kommende vandområdeplaner for 2021-2027 vil målbelastningen blive opdateret.

- Tilstanden i vandmiljøet er stadig slet ikke god nok, det ændrer fejlen ikke på. Vi skal stadig reducere udledningen af kvælstof. Derfor er det så utilfredsstillende, at vi ikke har haft de rigtige data. Men det skal vi undersøge helt til bunds, siger Lea Wermelin.

De årlige udledninger i perioden 1990-2018 er som gennemsnit overestimeret med cirka 1000 ton.

Ministeren har bedt Aarhus Universitet om en teknisk gennemgang af sagen.

Kilde: /ritzau/