Sådan vil Boris Johnson fejre brexit

Johnson-regeringen vil skabe enhed og se fremad mod opbygningen af nyt samfund den 31. januar.
Storbritannien vil udstede en særlig mønt og flage med Union Jack, men der vil ikke kunne høres klokkeslag fra Big Ben på brexitaftenen den 31. januar, siger premierminister Boris Johnson. (Foto: Paul Faith/AFP/Ritzau Scanpix)
Storbritannien vil udstede en særlig mønt og flage med Union Jack, men der vil ikke kunne høres klokkeslag fra Big Ben på brexitaftenen den 31. januar, siger premierminister Boris Johnson. (Foto: Paul Faith/AFP/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

18/01/2020

Storbritannien vil udstede en særlig mønt og flage med Union Jack, men der vil ikke kunne høres klokkeslag fra Big Ben på brexitaftenen den 31. januar.

Det siger premierminister Boris Johnson, som har offentliggjort planerne for, hvad der skal ske på den historiske dag. Her forlader briterne officielt EU.

En nedtælling til brexit vil finde sted på et særligt ur, som vil blive lyst op på en mur i Downing Street. Uret vil være en del af et lysshow på regeringsbygningerne i området.

Johnson har bebudet et særligt statsråd i det nordlige England på dagen. Han vil om aftenen holde en tale til nationen.

Den konservative regerings arrangementer i det centrale London kommer til at finde sted i konkurrence med en en stor fest, som Nigel Farage og Brexitpartiet har planlagt nær Parliament Square.

- Den 31. januar er en betydningsfuld dag i vores historie, da Storbritannien forlader EU og genvinder dets uafhængighed, hedder det i en erklæring fra den konservative regering.

- Regeringen vil udnytte denne lejlighed til at genforene forskellige dele af samfundet og mindske splittelse og se fremad mod det samfund, som vi vil opbygge i det kommende årti, hedder det i pressemeddelelse fra Johnsons regering.

I optakten til det britiske EU-exit har der været stort fokus på Big Ben, hvis klokker har været næsten tavse siden 2017. Her gik et stort restaureringsarbejde af klokketårnet i gang.

Brexittilhængere har presset på og indsamlet penge for at få fremskyndet arbejdet i klokketårnet, så Big Ben kan slå, når briterne forlader EU ved midnat den 31.

Der er indsamlet halvdelen af den halve million pund (omkring 4,4 million kroner), som det vil koste at få klokkerne geninstalleret midlertidigt den 31. januar.

Men idéen har skabt vrede hos EU-tilhængere. Regeringen har lagt afstand til initiativet efter først at have støttet det.

Restaureringsarbejdet med Big Big ventes først færdiggjort inden for de nærmeste år.

På den særlige mønt, som vil blive udstedt på brexitdagen, er der skrevet "fred, velstand og venskab med alle nationer".

Kilde: /ritzau/AFP