Myndigheder: Coronasmitte i Danmark har været forventet

Spredningen af coronasmitte i Italien har fået de danske myndigheder til at forvente et dansk tilfælde.
Torsdag har der været indkaldt til pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet efter det første tilfælde af coronasmitte i Danmark.
Torsdag har der været indkaldt til pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet efter det første tilfælde af coronasmitte i Danmark.

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/02/2020

Det har bare været et spørgsmål om tid, før den første dansker ville blive smittet med coronavirus.

Sådan lyder det fra Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, torsdag på et pressemøde efter konstateringen af det første danske coronatilfælde.

Han fortæller, at sidste weekends spredning af coronavirus i det nordlige Italien i forvejen havde ændret myndighedernes risikovurdering.

Derfor kom det ikke som nogen større overraskelse, da en person natten til torsdag som den første dansker kunne konstateres smittet.

Samme melding kommer fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der på pressemødet kalder det første tilfælde for "forventeligt".

Konstateringen af coronatilfældet ændrer ikke ved det danske beredskab eller den danske risikovurdering.

Ifølge myndighederne er det ikke nødvendigt nu og her, fordi beredskabet og risikovurderingen i forvejen er blevet hævet for nylig oven på spredningen af virusset i særligt det nordlige Italien.

Ifølge Kåre Mølbak, faglig direktør fra Statens Serum Institut, behøver det første smittetilfælde ikke at skabe bekymring i den danske befolkning.

Han forklarer, at der bliver foretaget mange test af potentielt smittede, men at der indtil videre kun er en, som er blevet testet positiv.

Myndighederne opfordrer stadig til at være opmærksom på symptomer på coronavirus, hvis man har været i de lande, hvor virusset er blevet konstateret.

Symptomer på coronavirus kan være feber og hoste. Det er symptomer, der minder om dem, man har ved influenza.

I Europa er der blevet konstateret coronasmitte i mindst 15 lande. Blandt andet er virusset blevet konstateret i Italien, Tyskland, Spanien, Frankrig, Østrig, Norge, Sverige og Storbritannien.

Den dansker, der er konstateret smittet med coronavirus, er medarbejder hos TV2. Han er sammen med sin familie blevet sat i karantæne i deres hjem.

Kilde: /ritzau/