Erdogan advarer EU om nyt IS-fremstød

- IS og al-Qaeda vil kunne finde ny frugtbar jord i Libyen, siger Tyrkiets leder før stort fredsmøde i Berlin.
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at Europa vil møde mange nye problemer og trusler, hvis Libyens legitime regering falder.  (Arlkivfoto)
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at Europa vil møde mange nye problemer og trusler, hvis Libyens legitime regering falder. (Arlkivfoto)

Claes Kirkeby Theilgaard,

18/01/2020

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at Europa vil møde mange nye problemer og trusler, hvis Libyens legitime regering falder.

- Terrororganisationer som IS (Islamisk Stat, red.) og al-Qaeda, der led nederlag i Syrien og Irak, vil kunne finde ny frugtbar jord i Libyen og komme på benene igen der, skriver den tyrkiske leder i et indlæg i den amerikanske netavis Politico.

Tyrkiet er selv blevet anklaget for at have givet IS større spillerum med den tyrkiske invasion i det nordlige Syrien. Invasionen var rettet mod en kurdisk milits, som havde spillet en hovedrolle i bekæmpelsen af IS.

Den libyske oprørsgeneral Khalifa Haftar, som forsøger at styrte den internationalt anerkendte regering i Tripoli, bliver anset for at være antiislamistisk, mens Libyens moderate islamister støtter regeringen i Tripoli.

Libyens FN-støttede premierminister, Fayez al-Serraj, og landets regering har i den seneste tid gjort markante fremskridt frem mod en fredsaftale.

Haftar støttes af Rusland, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater, mens Fayez al-Serraj og den internationalt anerkendte regering i Tripoli støttes af EU og USA.

Muligheden for en våbenhvile og fredsforhandlinger er blevet åbnet, efter at Tyrkiet og Rusland har opfordret alle parter i konflikten til at indstille fjendtlighederne og indgå en våbenhvile.

Det nordafrikanske land har udviklet sig til et kaos, efter at en Nato-støttet opstand førte til den autoritære leder Muammar Gaddafis fald og død i 2011.

I 2019 forværredes situationen. Det skete, da general Khalifa Haftar og hans milits indledte en offensiv mod regeringen i Tripoli i den vestlige del af landet i april.

Kilde: /ritzau/Reuters