Jobmarked stod stille i november: Næsten ingen ændring

Antallet af lønmodtagere faldt marginalt i november. Særligt beskæftigelse i den offentlige sektor falder.
Der blev 500 flere lønmodtagere i byggeriet i november, hvilket bidrog til de voksende beskæftigelse i den private sektor. Den offentlige sektor mistede dog en lille smule flere job, og måneden endte derfor ud i et lille fald i antallet af lønmodtagere.(Arkivfoto)
Der blev 500 flere lønmodtagere i byggeriet i november, hvilket bidrog til de voksende beskæftigelse i den private sektor. Den offentlige sektor mistede dog en lille smule flere job, og måneden endte derfor ud i et lille fald i antallet af lønmodtagere.(Arkivfoto)

Claes Kirkeby Theilgaard,

20/01/2020

Der var stort set ingen ændring i antallet af lønmodtagere i november i forhold til oktober. Faktisk er der tale om et marginalt fald på omkring 200 personer.

Det viser foreløbige og sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

Dermed stikker november ud som en sløv måned i 2019. Her er der generelt blevet skabt et par tusinde nye lønmodtagerjob per måned.

Gennemsnittet for 2019 var ifølge Danmarks Statistik 2600 yderligere lønmodtagere hver måned i de første 11 måneder af året.

Kigger man endnu længere tilbage - til 2018 - voksede antallet af lønmodtagere med 4100 i gennemsnit hver måned de første 11 måneder af året.

I november 2019 er det den offentlige beskæftigelse, der trækker ned. Mens der er skabt 800 nye lønmodtagerjob i de danske virksomheder og organisationer, er der blevet 1000 færre i den offentlige forvaltning.

Antallet af lønmodtagere siger ikke kun noget om antallet af lønsedler, men er ifølge cheføkonom hos Dansk Byggeri Bo Sandberg også et godt billede på, hvordan det går med dansk økonomi.

- Lønmodtagerbeskæftigelsen er en glimrende strømpil for arbejdsmarkedet og sundhedstilstanden i økonomien i det hele taget, skriver han i sin analyse af dagens tal.

- Og det er et nøgletal, som heller ikke efterfølgende bliver revideret i tide og utide.

Trods den svage november maner flere økonomer til ro og beskriver en blød landing efter et længere opsving. En af dem er Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre:

- Det meget lille fald i beskæftigelsen i november tillægger jeg ikke stor værdi, skriver han i sin analyse.

- Helt generelt har der i Danmark aldrig været så mange, som kan trække i arbejdstøjet hver morgen, som det er tilfældet i øjeblikket. Det står dog alligevel klart, at fremgangen ikke er lige så kraftig som tidligere. Det er ikke overraskende med så langt et opsving.

Alle understreger dog, at udvidelsen af folk på arbejdsmarkedet må forventes at bremse op.

Dansk Industris vicedirektør, Steen Nielsen, forventer, at de danske virksomheder i 2020 kommer til at øge antallet af lønmodtagere med 11.000 mod 27.000 i 2019.

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, kan uro i omverdenen med eksempelvis handelskrig og brexit meget vel have spillet en rolle, når virksomhederne ansætte færre nye folk end tidligere.

- Når virksomhederne bliver mere usikre på de økonomiske udsigter, så vil de normalt holde igen med at udvide medarbejderstaben, skriver han i sin analyse.

Kilde: /ritzau/