Begge fløje angriber Frederiksen: Hun udskyder konkret politik

Partier fra begge fløje af Folketinget angriber den socialdemokratiske regering med statsminister Mette Frederiksen i spidsen for at nøle og udskyde konkret politik på adskillige områder.
Statsminister Mette Frederiksen (S) til regeringsseminar i pavillonen på Marienborg i Kgs. Lyngby, mandag den 13. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) til regeringsseminar i pavillonen på Marienborg i Kgs. Lyngby, mandag den 13. januar 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

27/01/2020

Dansk Folkeparti, Venstre og Radikale Venstre angriber nu den socialdemokratiske regering og statsminister Mette Frederiksen for at udskyde konkret politik. Blandt andet efterspørger partierne konkret lovgivning på klima-, udlændinge-, pensions- og sundhedsområdet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Der er ellers rigeligt med valgløfter at leve op til på adskillige områder for det socialdemokratiske regeringsparti, og selvom regeringen har lagt en køreplan for de kommende fire år, lader det vente på sig med konkrete, politiske udspil.

Partierne peger alle på, at den socialdemokratiske regering virker til at være stillestående og tøvende overfor at kaste sig ind i konkret politik.

Kritikken fra Dansk Folkeparti er hård.

- Socialdemokratiet har vundet magten ved at stille danskerne alt muligt i udsigt. Nærhospitalerne skulle genåbnes. Der skulle være flere politistationer i lokalområderne. Vi skulle have et nyt asylsystem. Nu er det sandhedens time, og så satser de på meget få ting, som vi skal tale om i evigheder, for at skjule, at de ikke kan levere det, de har lovet, siger DF-formanden Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Fra Radikale Venstre går kritikken især på, at Socialdemokratiet ikke har leveret nok konkret på klimapolitikken.

- I Det Radikale Venstre kan vi ikke leve med flere forretningsfinanslove fra regeringens side og en ren stilstandsledelse. Forhandlingerne om klimahandlingsplanerne bliver en lakmustest på, om den her regering egentlig vil forandring. Vores tålmodighed er ikke uendelig, siger partileder Morten Østergaard.

Også Enhedslistens partileder Pernille Skipper er kritisk overfor den socialdemokratiske regering, mens Venstre især efterspørger handling på sundhedsområdet.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde mener ikke, at Socialdemokratiet har nået særligt meget det halve års tid, partiet har haft regeringsmagten.

- Man må sige, at det er ikke meget, regeringen har nået på et halvt år. Mette Frederiksen har indført et sindrigt skema og kontrolsystem, der bremser mange vigtige beslutninger for Danmark. Det er skidt. Vi har brug for at forhandle løsninger på plads. Danskerne forventer handling og ikke bare snak, siger hun til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jesper Petersen er ikke "enig i det billede", som de andre partier tegner af regeringen. I stedet glæder han sig over, at både støttepartier og opposition "er utålmodige, når det gælder om at få gennemført ny politik".