LA-profil vender 180 grader: Ophæv burkaforbud

Burkaforbuddet splittede i sin tid Liberal Alliance. Folketingsmedlem Henrik Dahl stemte for forbuddet, men vender nu 180 grader og foreslår, at man ophæver det igen.
Henrik Dahl har ændret holdning til det omdiskuterede burkaforbud, fortæller han. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)
Henrik Dahl har ændret holdning til det omdiskuterede burkaforbud, fortæller han. (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/02/2020

Tilbage i 2018, da den daværende VLAK-regering ville indføre et forbud mod de muslimske religiøse beklædninger burka og niqab, blev Liberal Alliance splittet. Derfor blev partiets folketingsmedlemmer fritstillet i spørgsmålet.

Dengang valgte LA's udlændingeordfører Henrik Dahl at stemme for det omdiskuterede tildækningsforbud - populært kaldet burkaforbud - men nu vender han 180 grader og ønsker i stedet, at man ophæver det såkaldte burkaforbud.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

For nyligt sagde Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh, at partiet i løbet af det kommende folketingsår vil stille et beslutningsforslag om at afskaffe burkaforbuddet. Samtidig garanterede han, at den nuværende folketingsgruppe vil bakke enstemmigt op om forslaget.

I 2018 var det også langt størstedelen af LA's folketingsgruppe, der stemte imod burkaforbuddet. Faktisk var det kun Henrik Dahl og daværende undervisningsminister Merete Riisager, der valgte at stemme ja.

Nu er Henrik Dahl kommet på andre tanker, fortæller han til Kristeligt Dagblad.

– Det er jo usagligt, at man ikke må færdes tildækket i det offentlige rum, for i det offentlige rum må man gerne gå i Spiderman-kostume, med motorcykelhjelm og så videre, siger han.

– Men der er noget om den saglige del, som vi ikke er helt færdige med at tage stilling til. Må man gå ind i en daginstitution og fjerne et barn, uden at nogen ved, hvem du er? Eller må du gå ind i en bank og være maskeret? Der sidder vi og tænker over, hvor snittet skal ligge mellem det saglige og det usaglige. Den usaglige del af det er jo symbolpolitik.

Udlændingeordføreren har ellers tidligere forsvaret burkaforbuddet i et indlæg i Berlingske for to år siden.

- At forbyde burka og niqab er at hæmme og begrænse salafismen. Det kan ikke stå alene, men det er nødvendigt nu, hvis vi ønsker senere at leve i et frit samfund, skrev Henrik Dahl dengang.

I dag har piben fået en anden lyd.

- Vi kæmper imod Islamisk Stat, og dens ideologi er salafismen, og det skal vi selvfølgelig blive ved med. Men vi skal heller ikke have en usaglig lovgivning. Der bøjer jeg mig bare for det argument, at dette her er udformet på en usaglig måde. Det må jeg da bare indrømme. Det tager friheden fra en hel masse mennesker, som ikke har gjort noget som helst forkert, fortæller han til Kristeligt Dagblad.