Mette Frederiksen beklager angrebsplaner mod Venstre

Efter hård kritik bryder den socialdemokratiske statsminister nu stilheden og undskylder for lækket mail med angrebsplaner mod Venstre. Det sker til statsministerens spørgetime i Folketinget.
Til statsministerens spørgetime tirsdag undskylder Mette Frederiksen for Socialdemokratiets angrebsplaner mod Venstre. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Til statsministerens spørgetime tirsdag undskylder Mette Frederiksen for Socialdemokratiets angrebsplaner mod Venstre. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

25/02/2020

Til statsministerens spørgetime i Folketinget tirsdag beklager Mette Frederiksen for de angrebsplaner mod Venstre, som en lækket mail har afsløret.

Allerede fra starten af spørgetimen var det store emne netop denne skandalesag, som har trukket overskrifter og mødt hård kritik i det seneste døgns tid.

- Det er en e-mail, som jeg gerne vil have lov til at beklage. Jeg vil gerne understrege, at det altid er regeringens opgave at sørge for et godt forhandlingsklima, og det kan sådan en e-mail ikke siges at gøre, så det beklager jeg, siger Mette Frederiksen.

Af den lækkede mail fremgår, at regeringen planlægger "angreb" på Venstre, samtidig med at man forsøger at nå en aftale om reformen for udligning mellem kommunerne, der er på 18,5 milliarder kroner.

Den lækkede mail, som ved en fejl blev sendt til Jyllands-Posten, har medført kritik fra Venstre, som S-regeringen ellers forsøger at få med i en aftale for landets 98 kommuner.

Det skal ske for at gøre aftalen så politisk bred som muligt.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen tog ordet i folketingssalen for at høre, hvad Mette Frederiksens rolle i sagen har været, og om hun har haft kendskab til angrebsplanerne.

Til det spørgsmål indrømmer Frederiksen, at en af hendes tre særlige rådgivere kendte til mailen, om end hun ikke vil komme ind på, hvilken af rådgiverne, der er tale om. Mette Frederiksen understreger, at hun ikke selv har haft kendskab til den omdiskuterede mail.

Det fremgår af mailen, at politisk ansatte i både Finansministeriet, Social- og Indenrigsministeriet og Statsministeriet er involveret i koordineringen af indsatsen.

Dog er hendes svar så uklart, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kritiserer statsministeren for "udenomssnak".

- Statsministeren må komme op med en klarere afstandstagen. Ellers sidder man med fornemmelsen af at "ups, vi blev opdaget. Men vi gør det da bare igen", siger han i folketingssalen.

Den lækkede mail kommer efter en i forvejen hård kritik af S-regeringen fra både folketingspartier og egne borgmestre for at tilbageholde centrale tal i forhandlingerne.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har tidligere i forløbet beklaget over for Folketingets partier. Og mandag beklagede finansminister Nicolai Wammen den lækkede mail, der blev sendt fredag.

Læs 180Graders leder om mailsagen her.

Kilde: /ritzau/