Minister øjner opløsning af flere bander efter LTF-dom

Justitsminister Nick Hækkerup er ovenud tilfreds med, at Københavns Byret har fastslået, at LTF skal opløses.
Loyal To Familia skal opløses, fastslår Københavns Byret. (Arkivfoto)
Loyal To Familia skal opløses, fastslår Københavns Byret. (Arkivfoto)

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/01/2020

Sagen er anket, men justitsminister Nick Hækkerup (S) er alligevel meget tilfreds med dommen over Loyal To Familia (LTF) fredag.

Det siger han, efter at Københavns Byret har forbudt banden, der skal opløses.

- Jeg er meget tilfreds med, at byretten er enig med anklagemyndigheden i, at Loyal To Familia skal opløses, fordi vi som samfund skal forsvare os mod de her dybt kriminelle bander, siger Hækkerup.

LTF har anket dommen på stedet, men hvis den i sidste ende står ved magt, vil justitsministeren se på, om andre lignende bander også skal forsøges opløst.

- Måtte domstolen også i sidste ende komme frem til, at LTF kan opløses, så vil jeg selvfølgelig sammen med anklagemyndigheden og politiet se på, om der er andre grupperinger, der undergraver trygheden og sikkerheden i vores samfund.

- Og så vil vi tage stilling til det. Men dette er en historisk og principiel sag. Så derfor skal vi lige have den endelige afgørelse, før vi forholder os til det næste skridt, siger Hækkerup.

Ministeren vil ikke sætte navn på andre bander, han ønsker at se på, hvis LTF-dommen fastholdes.

Sagen blev indledt i 2018, da Søren Pape Poulsen (K) var justitsminister i den daværende VLAK-regering.

Han er ligesom Nick Hækkerup glad for byrettens dom og er enig i, at dommen - hvis den bliver stadfæstet - kan bruges i kampen mod andre kriminelle grupper.

- For mange af os har det været en gåde, at man ikke før har vurderet, at man kunne rejse sag mod nogle af de kendte rockergrupper herhjemme, siger han og tilføjer:

- Nu har man vurderet, at man kunne rejse en sag mod LTF, og i første omgang ser det ud til, at domstolene er enige i, at det er en forening, der skal opløses, og som virker med vold, og så synes jeg, man skal kigge på andre organiserede netværk.

Retsordfører i Venstre Inger Støjberg er ligeledes tilfreds med dommen i byretten.

- Jeg er meget tilfreds med dommen, for det kan ikke have sin rigtighed, at en bande som Loyal To Familia er lovlig.

- Loyal To Familia skal sættes ud af spillet. Ingen danskere kan være tjent med, at udskud som disse bandemedlemmer har ret til at samle sig i dybt kriminelle grupperinger. De skal bare opløses, siger hun i en skriftlig kommentar.

Kilde: /ritzau/