Minister: Der er store problemer med svindel i Forsvaret

Den første del af undersøgelsen af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse viser flere problemer.
Den første del af undersøgelsen af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse viser flere problemer, siger minister Trine Bramsen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Den første del af undersøgelsen af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse viser flere problemer, siger minister Trine Bramsen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

19/02/2020

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har onsdag givet en status på et rejseholds foreløbige undersøgelse af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Der er indgivet en politianmeldelse og fundet mærkbare problemer med de kontroller, der skal sikre mod svindel. Desuden har mindst én medarbejder tilsyneladende svindlet.

- Alt tyder på, at der desværre er en medarbejder, der ikke ved, hvordan man opfører sig i Forsvaret. Som har brugt den betroede funktion, medarbejderen havde, til at svindle i tæt koordination med private firmaer.

- Derfor er sagen overgivet til politiet, siger Trine Bramsen.

Der er tidligere indgivet flere politianmeldelser i sagen fra andre end Forsvaret.

Forsvarsministeren vil dog ikke sige, om der er tale om en anmeldelse af en ny person, eller om der er tale om en politianmeldelse af en, der allerede er politianmeldt.

Ministeren siger dog, at et bedre kontrolmiljø ikke kunne have afværget den svindel, der er politianmeldt.

- Problemet er både svindlen og kontrolmiljøet. Den svindel, der er pågået, er ikke nødvendigvis relateret til et dårligt kontrolmiljø.

- For hvis flere medarbejdere slår sig sammen med en leverandør for at begå svig og bedrag, så er det næsten umuligt at opdage.

- Men der er peget på et dårligt kontrolmiljø flere steder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Og det skal der selvfølgelig rettes op på, siger Trine Bramsen.

Samlet set, når der kommer til kontrolmiljøet, er problemerne dog ifølge Trine Bramsen ikke så store, som man frygtede, da sagen kom frem i december.

- Det ændrer selvfølgelig ikke på, at der er fejl og mangler, der skal rettes op på, siger hun.

Sagen har sat fokus på Forsvarets whistleblowerordning, der ifølge ministeren oplever stigende aktivitet. Alene i december var der fem henvendelser. For 2019 var der 21 i alt.

- De bliver alle sammen fulgt op. Nogle bliver fortsat undersøgt, og andre er afsluttet, uden at man har fundet noget, fortæller ministeren.

Der er bestilt to mere dybdegående undersøgelser af problemerne i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Konklusionerne ventes at være klar efter sommerferien.

- Det her arbejde slutter ikke med de eksterne undersøgelser. Der skal løbende følges op alle steder i Forsvaret, siger Trine Bramsen.

Kilde: /ritzau/