Politikere i København bruger 300.000 skattekroner på tom bygning

I Københavns Kommune bruger politikerne 300.000 skattekroner på at leje en tom bygning. På trods af kritik fra Liberal Alliance og Venstre vil borgmester beholde lejemålet.
Københavns Rådhus. (Foto: Laust Lauridsen/Pixabay)
Københavns Rådhus. (Foto: Laust Lauridsen/Pixabay)

Claes Kirkeby Theilgaard,

25/02/2020

I Københavns Kommune har kommunalpolitikerne valgt at bruge hele 300.000 skattekroner på et reservere et tomt lejemål i Kødbyen på Vesterbro. Det skriver Berlingske, der har gået et referat fra Kultur- og Fritidsudvalget igennem.

Det dyre lejemål ligger på Ingerslevsgade 44, er på omtrent 1100 kvadratmeter og er reserveret af kommunen frem til 30. juni 2020.

En enig borgerrepræsentation - med undtagelse af Liberal Alliance og Venstre - stemte for at bruge 300.000 skattekroner på at reservere lejemålet uden egentlig at vide, hvad man vil gøre med det.

Den officielle begrundelse er "at undersøge, om der kan etableres et kommunalt "madhus" i hjertet af København". Dette "madhus" skal angiveligt bruges til at opfylde nogle politiske mål mad- og klimaområdet.

Det skal "omsætte politiske mål til aktiviteter for københavnerne, den københavnske madscene og inspirere til nye madvaner og madkultur", som den kommunale forvaltning formulerer det i en mail til Berlingske.

Faktum er dog, at Københavns Kommune lige nu bruger borgernes skattekroner på et tomt lokale, som man ikke har nogen konkret plan for, hvad skal bruges til.

Det møder hård kritik fra LA og Venstre, der som de eneste partier i Borgerrepræsentationen stemte imod at bruge de 300.000 på lejemålet.

- Jeg er imod, at politikerne bruger skattekroner på tomgangshusleje. Men det har et flertal af politikerne stemt for, og det koster nu skatteborgerne, siger Karina Bermann fra Liberal Alliance til Berlingske.

Hun mener, at kommunen bør sælge ejendommen fra så hurtigt som muligt.

- Jeg er sikker på, at mange borgere vil mene, at det er meningsløst at betale for tomme lokaler.

Tidligere lå et "madhus" kaldet Københavns Madhus på adressen på Ingerslevsgade 44. Dette gik konkurs, men kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet mener alligevel, at der er potentiale for at lave et kommunalt "madhus" på stedet.

- Der er faciliteterne til det, og det har været en del af ambitionen om, at Københavns Kommune går forrest på madområdet. Især på økologi og den mad- og måltidsstrategi, vi har fået vedtaget. Og så har vi helt overordnet en interesse i, at vi holder faciliteter, som har en stor værdi for København, på kommunale hænder, siger hun.

Franciska Rosenkilde vil hverken be- eller afkræfte, at lokalet kommer til at stå tomt frem til juni i år. Hun holder fast i, at det er "en politisk beslutning" at holde lokationen "på kommunale hænder".