S vender på en tallerken: Nu er "decideret fattige" børn ikke fattige alligevel

Statsminister Mette Frederiksen taler på pressemødet i forbindelse med regeringsseminar på Marienborg mandag den 13. januar 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen taler på pressemødet i forbindelse med regeringsseminar på Marienborg mandag den 13. januar 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/01/2020

I valgkampen blev Danmark for alvor præsenteret for Socialdemokratiet som "børnenes parti" og Mette Frederiksen som "børnenes statsminister". Et af de helt store slagnumre var socialdemokraternes snak om relativt fattige børn. Det vil sige børn, der ikke nødvendigvis er fattige i den forstand, at de ikke får mad på bordet, men hvis forældre har en lavere indkomst sammenlignet med andres.

DRs Detektor har kigget på, hvordan Socialdemokratiet siden valgkampen er vendt rundt på en tallerken i spørgsmålet om fattige børn.

Dengang sagde Socialdemokratiets daværende socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, at relativt fattige børn var "decideret fattige". Det var der ingen tvivl om ifølge hende.

Efter valget var statsminister Mette Frederiksen dog pludselig af en helt anden overbevisning.

- Er det fattigdom, når man efter skat har mere end 20.000 kroner tilbage? Det mener jeg faktisk ikke, det er, sagde Mette Frederiksen og henviste til familier på to voksne og to børn med 20.000 kroner om måneden efter skat, der bliver betegnet som fattige af Danmarks Statistik.

Og nu er social- og indenrigsminister Astrid Krag så i et interview med Detektor i tvivl om, hvorvidt hun skal sige det ene eller andet. Hun mener, at den omtalte type familie måske godt kan betegnes som fattige alligevel.

I et langt og udenomssnakkende interview kommer Astrid Krag ikke med nogen klarere melding end følgende:

Kan nogle af de her familier ende med at blive betegnet som fattige?

- Det kan godt være.

Så svaret er ja?

- Måske.

Relativ fattigdom er et omdiskuteret begreb, men defineres af Danmarks Statistik som følger: Halvdelen af danskerne har en indkomst der ligger over medianindkomsten, og den anden halvdel har en indkomst der ligger under. Tjener man under 50% af medianindkomsten, er man "relativt fattig".