Søren Pape stiller Mette F. 47 kritiske spørgsmål - får kun svar på ét

Det Konservative Folkeparti og partileder Søren Pape Poulsen går hårdt til statsminister Mette Frederiksen og regeringen. Men de får ikke mange svar på deres kritiske spørgsmål.
Det er ikke nemt for Konservatives partileder Søren Pape Poulsen at lokke svar ud af den socialdemokratiske regering. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Det er ikke nemt for Konservatives partileder Søren Pape Poulsen at lokke svar ud af den socialdemokratiske regering. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/02/2020

Til statsministerens spørgetime tirsdag var både Socialdemokratiets verserende mailskandale og partiets udligningsreform til debat.

Her stillede Søren Pape Poulsen, partileder for Konservative, spørgsmålstegn ved, at han kun havde kunne få svar på ét ud af hele 47 kritiske spørgsmål om udligningsreformen.

- Vi har så stillet nu 47 spørgsmål om regeringens eget udligningsforslag og har fået svar på ét. Det synes jeg ikke er i orden, indleder Søren Pape fra talerstolen i folketingssalen.

Herefter kritiserede Pape, at ingen kan få oplyst afgørende tal omkring reformen af kommunal udligning. Samtidig kan man ikke få nogle oplysninger om beregningerne, der ligger til grund for udligningen, på trods af, at der er store forskelle mellem, hvordan kommunerne bliver behandlet. 

Især socialdemokratiske kommuner som f.eks. Rødovre og Brøndby virker til at blive tilgodeset med millionbeløb, hvilket også K-formanden hefter sig ved.

- Jeg har svært ved at tro, at den kirurgiske præcision, hvorved de socialdemokratiske kommuner på vestegnen (Storkøbenhavn, red.) får flere penge, er tilfældig, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

- Kan statsministeren ikke forstå, at vi er nogle der synes, at det virker utroligt kirurgisk præcis, hvilke kommuner der lige skal skal have nogle flere penge?

Med sit udkast til en ny udligningsreform foreslår den socialdemokratiske regering, at der skal omfordeles mere fra de rige kommuner til de mindre velstående. 

I alt 1,4 milliarder kroner skal flyttes fra kommuner i hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner.

De velhavende kommuner, som især ligger omkring og nord for København, kommer til at afgive flere penge til yderkommuner med pengeproblemer.

Sådanne kommuner ligger især på øerne og i landdistriktskommuner i Syd-, Vest- og Nordjylland.