Jyllands-Posten afviser at undskylde for satiretegning

Kina forlanger en officiel undskyldning efter satiretegning af det kinesiske flag i Jyllands-Posten. Avisen afviser at give en undskyldning og understreger samtidig, at det ikke har været intentionen at støde nogen.
Satiretegning af Coronavirus på det kinesiske flag af Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen i Jyllands-Posten udgave mandag den 27. januar 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Satiretegning af Coronavirus på det kinesiske flag af Jyllands-Postens tegner Niels Bo Bojesen i Jyllands-Posten udgave mandag den 27. januar 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

28/01/2020

En satiretegning af det kinesiske flag i Jyllands-Posten, hvor de fem gule stjerner er skiftet ud med den dødelige coronavirus, har skabt fortørnelse hos det kinesiske styre.

Så meget, at den kinesiske ambassade og det kinesiske handelskammer i Danmark nu kræver en officiel undskyldning fra både avisen og satiretegneren bag tegningen Niels Bo Bojesen.

En sådan undskyldning afviser Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe dog pure at give til kineserne.

- Vi kan ikke komme med en undskyldning for noget, vi ikke mener, er forkert. Vi har ingen intention om at nedgøre eller håne, og det synes vi heller ikke, at tegningen gør. Så vidt jeg kan se, er der tale om to forskellige former for kulturforståelse her, siger han og fortsætter:

- Jyllands-Posten eller jeg kan ikke styre, hvordan informationer eller tegninger bliver modtaget af den, der læser det. Det er helt tydeligt, at der er nogen, som her lægger andre betydninger ind i en tegning af deres flag, end vi selv ville gøre.

Coronavirusset har indtil videre dræbt over 100 mennesker i Kina. Således er dødstallet oppe på 106. Det oplyser de kinesiske myndigheder tirsdag. Dermed er det samlede antal bekræftede smittetilfælde på tværs af Kina over 4000.

Der er også bekræftet tilfælde af virusset i andre lande. Det drejer sig om Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Canada, Saudi-Arabien, Singapore, USA, Frankrig og Australien. Det første tilfælde af coronavirus er ligeledes bekræftet i Tyskland.