Bankkrak og ansvar

Nationalbankdirektør Lars Rohde mener ikke staten eller skatteyderne skal holde hånden under bankerne. Krakker banken skal aktionærerne og bestyrelse og direktion stå for problemerne. Samme Nationalbankdirektør har også været yderst kritisk overfor hvidvaskningen i Danske Banks Estlandsfilial.

To sider længere i avisen  er overskriften "Stadig intet nyt fra kommissionen, der skal kulegrave skandalerne i Skat".  Det er allerede afsløret, at en tidligere skatteansat og hans ven i USA har svindlet for ca. kr. 1.500.000.-  en helt typisk korruptionssag. Sagen om de forsvundne 12 milliarder er en endnu værre sag end Danske  Banks hvidvaskaffære. De 12 milliarder var betroede midler, og ville have svaret til at man i banken havde forgrebet sig på kundernes indeståender. Jeg diskuterede denne sag med min kones klassekammerat, en eks bankdirektør i Liechtenstein. Han udtalte helt klart, at enten var der tale om korruption eller om ren og skær dumhed. Han mente ikke at offentlige ansatte i Danmark kunne være så dumme, hvorfor han klart mente, at der er tale om korruption. Samtidig udtalte han, at en nedsat kommission aldrig ville offentliggøre noget sådant, da det jo betyder, at Danmark korruptionsmæssigt rangerer på linie med Middelhavslandene.

Jeg boede selv i Italien da den forkætrede Berlusconi var ved roret. Han fik reformeret den offentlige sektor ved at gøre samtlige offentligt ansatte personligt ansvarlige. Det bevirkede ihvertfald, at den småkorruption, som vi alle var vant til komplet forsvandt . Ser man på hvad der menes herhjemme om bankernes bestyrelser og direktører vil det være helt logisk også at indføre personlig ansvarlighed for vore offentligt ansatte.

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere