Bør Danmark boykotte VM i fodbold?

Ikke angivet Ikke angivet,

16/05/2018

I takt med vejret bliver bedre og bedre, kommer vi også tættere på VM i fodbold, der som bekendt spilles i Rusland i mellem juni og juli. Lige siden Rusland fik tildelt slutrunden i 2010, har den været omringet af kontroverser. Politikere fra både venstre- og højrefløjen i hele verden har krævet, at turneringen bliver boykottet. Storbritannien har allerede taget det voldsomme skridt og offentliggjort, at ingen officielle repræsentanter sendes til Rusland under slutrunden. 

Dråben, der fik bærret til at flyde over, for Storbritannien var attentatforsøget på eksspionen Sergej Skripal og hans datter i England i marts. Det er endnu ikke bevist, hvem, der forsøgte at dræbe Skripal, men i Vesten er der ingen tvivl om, at Rusland står bag. 

- Det er uomtvisteligt [at Rusland stod bag red.], udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen i starten af april.  

Løkke Rasmussen har endnu ikke officielt taget stilling til, hvorvidt VM i fodbold skal boykottes endnu. Det har flere af Folketingets andre politikere dog. Michael Aastrup, udenrigsordfører fra Venstre, har direkte opfordret til et boykot, imens Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, kun vil boykotte, hvis Storbritannien opfordrer os til det. 


Det taler for et boykot af VM i fodbold

Der er ingen tvivl om, at VM i fodbold er et prestigeprojekt for Ruslands præsident, Vladimir Putin. Akkurat på samme måde som vinter-OL i Sotji var det tilbage i 2014. 

Det er projekter, hvis formål er at sætte Rusland i et godt lys rent internationalt og fjerne fokus fra Kremls gentagne brud på selv de mest basale menneske- og demokratiske rettigheder. 

Ved at rejse til VM i Rusland vil de danske udsendinge være med til at blåstemple Vladimir Putins regering. 

- Det er meget, meget svært at forestille sig, at det officielle Danmark tager til Rusland og fester med Putin og hans ministre. Det sender et meget forkert signal set i lyset af den meget aggressive adfærd, som Rusland har mod Vesten, heriblandt Danmark, argumenterede Michael Aastrup til TV2 nyhederne i starten af april.

Et boykot vil sende et signal til Kreml om, at den danske regering er imod både hans indenrigs- og udenrigspolitik. 


Det taler imod et boykot af VM i fodbold

Først og fremmest er det vigtigt at være klar over, hvor uendelig lidt et dansk boykot af VM i fodbold egentlig betyder i det store billede. Det vil sende et signal, men det vil være et lille og næsten ubetydelig et. 

Samtidig er der ikke for alvor opbakning til et boykot blandt de danske politikere, da Putins ageren ikke for alvor har påvirket danskerne. 

- Det [et boykot red.] er en reaktion i den fimsede ende. Det er næppe noget, der vil holde Putin søvnløs, hvis de danske kongelige bliver væk fra åbningen, argumenterede Nick Hækkerup i starten af april. 

Endnu klarere sagde Søren Espersen, udenrigsordfører fra Dansk Folkeparti, det. Han udtalte, at det simpelthen ville blive trivielt, hvis vi skal diskutere boykot hver gang, der er sportsbegivenheder i lande, vi ikke kan lide. 

Samtidig er det vigtigt at bemærke, at en officiel udsending til en sportsbegivenhed intet har at gøre med landet det afholdes i, hvilket Espersen også pointerer. 

- Når kongehuset tager afsted, er det for at støtte fodboldlandsholdet, ikke for at hylde Putin, sagde han til TV2 i april.

Sidst men ikke mindst bør det påpeges, at selvom sport og politik ikke bør blandes alt for meget, så er det oplagt at bruge sport til skabe bånd i mellem lande. I en tid, hvor Vesten og Rusland er uenig om det meste, kan VM i fodbold være med til at skabe begejstring på tværs af landegrænser. Fodbold, og sport generelt, har evnen til at forene folk, hvilket man bør udnytte. 


Hvad bør Danmark gøre?

Indtil videre er der intet, der tyder på, at det officielle Danmark boykotter VM i Rusland. På trods af at Lars Løkke Rasmussen har udtalt sig skråsikkert om Ruslands skyld i Skripal-attentatforsøget, har statsministeren ikke givet udtryk for, at han ønsker, at de danske udsendinge bliver hjemme. 

Dermed må man også forvente, at det danske landshold får støtte fra officielle udsendinge under slutrunden i Rusland. 

Dette vil også være den rigtige beslutning. For det første sender det et godt signal til landsholdet, og for det andet er det sportpolitik, der kan spille en lille rolle til at forbedre forholdet til Rusland. 

Kilde: