Vanopslagh: Velfærdssamfundet er snart fortid

I senere år er flere prominente økonomer og politikere begyndt at advare om, velfærdsstaten er ved at nå sit endeligt

Claes Kirkeby Theilgaard,

29/10/2019

I senere år er flere prominente økonomer og politikere begyndt at advare om, velfærdsstaten er ved at nå sit endeligt. Velfærdssystemet er nemlig ved at nå grænsen for sin udfoldelse, fremhæver blandt andet Torben Tranæs, økonomisk vismand og forskningsdirektør i VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).

Han vurderer, at velfærdssystemet ikke vil kunne levere den service, der lever op til danskernes øgede forventninger uden et markant højere skattetryk. Men samtidigt bliver den offentlige service stadigt dyrere at levere.

De dystre udsigter får partileder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, til at erklære, at velfærdssamfundet nu er i sin ”terminale fase” og at vi som samfund skal begynde at forberede os på et systemskifte.

I et interview med Berlingske forklarer partilederen nærmere om sine tanker.

”Vi er i velfærdsstatens sidste fase – den terminale fase. Det bliver dyrere og dyrere at opretholde et ensartet velfærdsniveau, mens forventningerne til serviceniveauet stiger. Og den udfordring kan ikke løses med højere skatter og heller ikke ved at bevare det offentlige monopol på service. Der skal noget helt nyt til,” erklærer Vanopslagh overfor Berlingske.

Spørger man Vanopslagh, skyldes utilfredsheden med den offentlige service mest af alt, at vi er blevet forvænt med høje standarder fra den frie markedsøkonomi. Derfor er det kun naturligt, at vi også forventer et højt serviceniveau i den offentlige sektor, men det er velfærdssystemet den dag i dag ikke i stand til at levere.

Løsningen på velfærdssamfundets krisetilstand er ifølge Alex Vanopslagh at sætte konkurrencen mere fri og dermed bane vejen for øget innovation. På den måde kan opbryde monopoler og skille fårene fra bukkene.

”Det er jo ikke sådan i dag, at det, der ikke fungerer godt nok, går konkurs og dermed gør plads til noget nyt og bedre. Som regel bliver det tværtimod belønnet med flere penge. Hvis ikke man har den politiske vilje til at bryde op i monopolerne, sikre mere konkurrence, bekæmpe bureaukratiet og ændre overenskomstsystemet, så vil alle de, der har råd, købe sig til serviceydelser, mens de, der ikke har, må døje med det offentlige,” siger han til Berlingske.

Vanopslaghs vision for det samfund, der skal komme på den anden side af dagens socialdemokratiske velfærdssamfund, er et med ”mindre systemvelfærd og mere borgervelfærd, hvor man frit kan vælge mellem forskellige aktører”.

Han forestiller sig f.eks. en form for ”Uber-hjemmepleje”, hvor ældre borgere selv kan vælge de serviceydelser de ønsker og bagefter vurdere kvaliteten af den service de modtager.

Kilde: