Rusland på spanden

Kilde: The Economist 

Mere end to trediedele af den russiske export kommer fra energi, dvs. især olie og gas. Fra en gennemsnitspris på $110 pr. tønde olie i begyndelsen af 2014, er prisen nu under $80. Rublen er faldet 23% i løbet at de seneste tre måneder, og hele 30% siden årets begyndelse i forhold til dollaren. Russerne er ikke længere så glade for Putin, som de har været, og mange er begyndt at tvivle på den russiske Ukraine-politik.

Der er også mange russiske firmaer, der har en ret stor, kortfristet gæld til udlandet, en gæld der kan blive tung at afvikle med en svag rubel. Finansmarkederne kan meget vel tage forskud på den negative udvikling og forstærke den, promoveret af Putins aggression over for nabolande, noget han tilmed lyver heftigt om. Hvortil kommer EU's sanktioner, og at også Tyskland står fast. Det ser ikke alt for godt ud for Rusland.

I modsætning dertil er der USA, der klarer sig glimrende og har økonomisk vækst, ikke mindst takket være især tre forhold: USA er blevet netto eksportør af olie og gas, de amerikanske firmaer har stadig førertrøjen på, når det gælder teknisk udvikling, og USA er fortsat et af de mest frie lande i verden.

http://www.economist.com/news/leaders/21633813-it-closer-crisis-west-or-vladimir-putin 

92 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere