Trump bekræfter planer om opkøb af Grønland - men sår tvivl om statsbesøg i september

Siden en artikel i det amerikanske medie The Wall Street Journal i sidste uge har snakken gået om den amerikanske præsident Trumps påståede opkøbsplaner af Grønland. Dog har planerne ikke været bekræftet af Trump selv, men Grønlandsrygterne tog i stedet deres begyndelse i en række udtalelser fra rådgivere tæt på præsidenten. Nu har Trump dog ved et pressemøde i delstaten New Jersey sent søndag aften dansk tid kommenteret på sine opkøbsplaner for Grønland:

- Det kom ud på en eller anden måde. Det er bare noget, vi talte om. I al væsentlighed ejer Danmark det. Vi er meget gode allierede med Danmark. Vi beskytter Danmark som vi beskytter store dele af verden. Så konceptet kom op, og jeg sagde, at det er stategisk interessant, og at vi ville være interesserede.

Selvom opkøbet af Grønland ifølge præsidenten ikke står nummer ét på hans to-do-liste, fik han dog kommenteret på fordelene ved at sælge Grønland:

Man kunne gøre mange ting. I grunden er det en stor ejendomshandel. Det skader Danmark, fordi det taber næsten 700 millioner dollars om året på at støtte det. De har det med stort tab, og strategisk ville det være godt for USA. Vi er en stor allieret for Danmark, og vi hjælper og beskytter Danmark, og det vil vi.

Til samme pressemøde fik Trump også sået tvivl om sit ellers planlagte statsbesøg til september, hvor opkøbsplanerne for Grønland givetvis vil være blandt det, han skal diskutere med Mette Frederiksen. Han nævnte, at han i forbindelse med sin tur til Polen "muligvis" skulle forbi Danmark også. Den udmelding står i skarp kontrast til de fastlagte planer, som Statsministeriet har lagt ud.

Læs artikel

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere