3F-afdeling var medarrangør til konference for militante venstreekstremister

En afdeling af 3F i Valby var tilbage i marts medarrangør til en konference for militante venstreekstremister, der blev afholdt i fagforeningens lokaler.

3F er i disse dage i vælten på baggrund af en sag i Københavns Lufthavn, hvor to medlemmer af fagforeningen forsøgte at true og intimidere en kollega til at melde sig ud af sin nuværende fagforening og ind i 3F. Sagen lægger sig til flere andre, hvor 3F-medlemmer har brugt bøllemetoder.

Nu kan 180Grader afsløre, at 3F Bygge-, Jord-, og Miljøarbejdernes Fagforening, BJMF, tilbage i marts i år var medarrangør af og lagde lokaler til en konference for militante venstreradikale. Blandt de øvrige arrangører var en venstreekstrem gruppering, der angiveligt har deltaget i væbnet kamp i Syrien. Konferencen blev desuden anbefalet af en anden gruppering, hvis formand tidligere er dømt for terrorstøtte og pengeindsamling til terrororganisationer.

Det var i 3F BJMF’s lokaler i Valby den 15. marts i år, at konferencen med titlen ”Antifascistisk Konference” fandt sted. Konferencens emne var højrepopulisme og fascisme i Europa og med hvilke strategier og aktioner denne kan bekæmpes.

Internationalt udvalg fra 3F BJMF i Valby var ikke alene om at stå for arrangementet, og organisationerne Demos, FIR (internationalt forum for antifascister) Danmark og FIR Berlin, Asylret, Revolutionære Antifascister og Antiracistisk Koordinering var ligeledes medarrangører.

Blandt disse var Revolutionære Antifascister tidligere i år i medierne for angiveligt at deltage i væbnede kampe i Rojava-provinsen i Syrien. På Facebook og i forskellige medier cirkulerede et billede, hvor tre maskerede og uniformerede personer poserer med Kalashnikov-geværer foran et flag med Revolutionære Antifascisters logo.

Revolutionære Antifascister er kendt som militante venstreekstremister, der ofte deltager i aktioner på gadeplan. Til 1. maj var grupperingen medarrangør af en demonstration i København, der endte med stor uro og adskillige anholdelser. I et interview i forbindelse med stiftelsen af Revolutionære Antifascister i 2014 udtalte stifterne til det nu lukkede venstreorienterede medie Modkraft, at grupperingen har et frisindet forhold til militans og at det er op til de enkelte undergrupperinger at vurdere, hvilke aktionsformer de vil anvende.

Konferencen havde desuden en række anbefalere. Blandt disse var Horserød-Stutthof Foreningen, hvis tidligere formand i 2011 er blevet idømt fængselsstraf for terrorstøtte til terrororganisationerne PFLP og FARC fra hhv. Palæstina og Colombia. Anton Nielsen, som formanden hed, havde samlet penge ind til de to organisationer.

Derudover deltog ifølge arrangørerne bag konferencen ”en række faglige, politiske og solidaritetsgrupper og enkeltpersoner samt gæster fra Sverige, Norge og Tysklands antifascistiske grupper”.

Formand for 3F BJMF Claus Westergreen fortæller, at foreningen Demos, der ifølge sin hjemmeside engagerer sig i ”antiimperialistiske og antiracistiske aktiviteter”, var hovedarrangøren bag konferencen. Demos har flere gange tidligere lånt 3F’s lokaler i Valby, og derfor blander 3F sig som udgangspunkt ikke i, hvem foreningen tager med som medarrangører, anbefalere og lignende.

Det internationale udvalg hos 3F BJMF, der består af interesserede fagforeningsmedlemmer, var medarrangør. Konfronteret med at Revolutionære Antifascister også var medarrangør til konferencen, erklærer Westergreen, at han ikke på forhånd var klar over, at de var en del af arrangementet.

Claus Westergreen kender godt til de omdiskuterede billeder med maskering og maskinpistoler, der angiveligt skulle være fra Syrien, og ifølge ham blev billederne sendt rundt til flere af 3F’s medlemmer rundt omkring i landet.

”Spørgsmålet er, om billederne er rigtige. Der er i hvert fald nogen, der har sagt, at det ikke var rigtige billeder. At de var photoshoppede. Så det ved jeg jo ikke, om er rigtigt”, siger Claus Westergreen til 180Grader.

Revolutionære Antifascister er ganske åbne omkring, at militans er en del af deres repetoire af aktionsmidler, når de skal bekæmpe det, de ser som højrepopulisme og fascisme. Det har Claus Westergreen dog ikke det store kendskab til.

”Udover, at de har holdt det møde inde hos os, så ved jeg ikke ret meget om den organisation”, siger Claus Westergreen til 180Grader. Derudover tilføjer Westergreen, at han heller ikke har haft kendskab til, om medlemmer af Revolutionære Antifascister har deltaget i konferencen og at han i øvrigt ikke har set nogle deltagerlister for arrangementet eller ved, om 3F-medlemmer deltog.

Adspurgt om Horserød-Stutthof Foreningens rolle i forhold til konferencen og den tidligere formand Anton Nielsens dom for terrorstøtte, svarer Claus Westergreen, at det som udgangspunkt ikke er et problem, når der er afsagt dom og den er afsonet.

Claus Westergreen bekræfter, at man fremover vil undersøge nærmere, hvem der afholder arrangementer og kommer og går i 3F’s lokaler.

”Der er altså mange, der holder møder inde hos os. Hvis det er, at de har gjort det før, som eksempelvis Demos, så må jeg erkende, at så render vi ikke rundt og kontrollerer så meget. Så stoler vi på, at de rydder op efter sig og opfører sig ordentligt. Der er partier, boligforeninger og alle mulige andre, der låner vores lokaler. Men hvis det er ulovlige organisationer, skal de selvfølgelig ikke være der”, afrunder Claus Westergreen til 180Grader.


Læs mere om konferencen på arrangørernes eget Facebook-event og indkaldelse.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere