Populister er borgere med lavere tillid – Punditokraterne

Det er velkendt i forskningen, at folk der stemmer på populistiske partier generelt er mere skeptiske overfor ’systemet’, og i særlig grad har mistillid til politikere og de politiske institutioner. Det er bl.a. denne skepsis og mistro, som en Viktor Orbán kan spille på i sit forsøg på at omforme Ungarn til et ’illiberalt demokrati’ – dvs. et autokrati a la Erdogans Tyrkiet. De har også en velbeskrevet tendens til at være indvandringsskeptiske, værdikonservative og bl.a. mindre tolerante overfor homoseksuelle måske også overfor og folk med en ikke-gennemsnitlig livsstil.

Forleden ’opdagede’ min gode ven Niclas Berggren fra IFN i Stockholm og jeg, uafhængigt af hinanden, dog en ekstra tendens, som vi ikke tror, har været beskrevet før. Den danner nu kernen i nyt arbejde, som vi har påbegyndt sammen med Andreas Bergh (Lunds Universitet), og som vi forventer at have en præsentabel version af i løbet af efteråret. Tendensen er, at folk der stemmer på populistiske partier ikke blot er skeptiske overfor politikere, men også har markant mindre tillid til andre mennesker generelt.

....

Meget interessant serie, som jeg vil holde øje med.

Her er mit svar i artiklens kommentarspor:

Niels O

20. juni 2017 at 21:41

Mit bud, baseret på simpel observans er, at populisters naturinstinkter relativt dominerer over de logiske intellektuelle mekanismer. Sidstnævnte, der i en civiliseret verden er blevet mere og mere relevante end de førstnævnte. På hvilket absolut niveau de forskellige populisters hhv. naturinstinkter og logik ligger, kan man jo kun gisne om. Så det må jeg hellere lade være med.

Læs artikel

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere