Ryge-krig: Underholdning eller propaganda?

Trods rygeforbud og dyre kampagner for at nedbringe tobaksrygningen blandt danskerne kører det ikke rigtig godt for regeringen i krigen mod de dans...

Klaus K,

31/05/2010

Trods rygeforbud og dyre kampagner for at nedbringe tobaksrygningen blandt danskerne kører det ikke rigtig godt for regeringen i krigen mod de danske rygere for tiden.

Op til weekenden 28.-29. maj offentliggjorde sundhedsstyrelsen og analysebureauet Userneeds endnu en stor ryge-undersøgelse, der for Gud ved hvilken gang påstår, at der er færre danske rygere end nogensinde - nu kun 26% rygere, hævder de - heraf 21% dagligrygere.

Det er imidlertid kun fem måneder siden, i december 2009, at den sidste ryge-undersøgelse fra sundhedsstyrelsen & Userneeds fastslog, at der kun var 23% danske rygere - også dengang ”færre end nogensinde”. Den undersøgelse blev dog dømt ude pga. åbenlys manipulation - efter en artikel her på 180grader.

Derfor siger sundhedsstyrelsen nu behændigt, at der er ”færre danske rygere end nogensinde” i forhold til 2008 - altså for to år siden - hvor analysebureauet TNS-Gallup målte 28% danske rygere.

Som en ekstra skovlfuld salt i såret på regeringen offentliggjorde EU-kommissionen så i samme weekend en EU-barometer undersøgelse af rygningen i samtlige EU-lande, foretaget af netop TNS-Gallup, som viser 29% danske rygere. Dette sætter os ifølge undersøgelsen præcis på gennemsnittet i EU. Se de danske tal.

Er du forvirret? Lad være med det. Sådan er spørgeundersøgelser om rygning og andre livsstilsrelaterede emner for tiden - de ligner i bedste fald god underholdning. Til gengæld ligner de aldrig sandheden.

Er sundhedsstyrelsens 23% eller 26% rigtige? Eller er EU’s 29%? Eller er de alle forkerte? Ingen ved det. Rygning er forlængst blevet et så betændt og forløjet emne i den offentlige debat, at man ikke længere kan regne med deltagernes svar i undersøgelserne.

De unge rygere brager frem ...

De tre meget forskellige resultater viser, at det er vigtigt, hvilken agenda spørgeren har: Sundhedsstyrelsens & regeringens mål er jo at vise, hvor godt deres egen TV-kampagne, ”Hver eneste cigaret skader dig” har virket - dvs. hvor mange rygere, kampagnen havde fået til at holde op. En ansvarlig statistiker ville kalde det ”interviewer bias” - man hører jo det, man vil høre. Eller med et gammelt dansk udtryk: Som man spørger, får man svar.

I en medfølgende pressemeddelelse, skriver sundhedsminister Bertel Haarder:

"Det er meget glædeligt, at der er færre dagligrygere. Vi har taget en række initiativer for at begrænse rygning og ikke mindst for at undgå, at børn og unge begynder at ryge. Med den nationale rygestopkampagne har vi via tv-spots råt for usødet fortalt om de kedelige konsekvenser ved rygning. Sundhedsstyrelsens seneste rygevaneundersøgelse tyder på, at indsatsen har båret frugt," siger han.

Det er fuldkommen umuligt at sige, om Haarder har ret. Det har han formentlig ikke. Men på ét punkt tager han i hvert fald grueligt fejl: De unges rygning. Tallene fra den nye undersøgelse viser, at rygningen stiger stærkt blandt de unge: Fra 18,2% i 2008 til 21% i 2010.

Dette kan ikke længere komme bag på sundhedsmyndighederne. Udenlandske undersøgelser har vist, at både rygeforbud og TV-kampagner imod rygning kan have en særdeles udfordrende effekt på teenagere, som kan føre til flere unge rygere.

Dette har man fx. måtte konstatere i anti-rygningens mønsterland Irland, som var det første EU-land, der indførte rygeforbud i 2004. Siden dengang er antallet af irske rygere steget fra 27% - nu til 31% ifølge EU-undersøgelsen.

Jo ... anti-ryge krigen er skam ved at blive rigtig underholdende. Det værste, der kan ske, er dog ikke at krigen bliver en fiasko. Det værste er faktisk, hvis den bliver en succes - især for økonomien.

Læs mere på Klaus K blog

Kilde: