Tobaksdyrkere: Medicinalindustrien står bag WHO-verdenskampagne mod tobak

Portugiseren Antonio Abrunhosa, formand for 30 millioner små tobaksbønder i den 3

Klaus K,

20/11/2012

Portugiseren Antonio Abrunhosa, formand for 30 millioner små tobaksbønder i den 3. verden, anklager den globale medicinalindustri for at være den egentlige bagmand bag verdenskampagnen imod tobak:

"Dette er en stor krig - medicinalindustrien mod tobak. Medicinalselskaberne har kæmpet meget stærkt imod tobak i mange år, og de har brugt massive finansielle ressourcer på kampagnen," siger han.

Det skyldes ifølge Abrunhosa, at de store medicinalselskaber ønsker at erstatte cigaretterne med deres egne nikotinprodukter.

Anklagen blev ifølge indiske medier fremsat på flere pressemøder arrangeret af tobaksdyrkernes forening, ITGA (International Tobacco Growers Association). Møderne fandt sted som optakt til det netop overståede WHO topmøde, COP5, i Seoul hovedstaden i Korea.

Ved COP5 mødet diskuterede verdens regeringer WHO-traktaten Framework Convention of Tobacco Control - over 170 lande har skrevet under på traktaten, også Danmark. Den indeholder bl.a. planer om at reducere tobaksudbredelsen ved at få bønderne til at dyrke andre afgrøder end tobak.

Antonio Abrunhosa og hans folk er oprørte over planerne, som de siger vil kaste millioner af mennesker i Afrika & Asien ud i akut fattigdom, da tobak bidrager stærkt til økonomi og jobskabelse i mange 3. verdenslande. Samtidig var tobaksbønderne nægtet adgang til COP5 mødet - ligesom tobaksindustrien er udelukket ifølge en paragraf i traktaten. Senere blev også pressen smidt ud:

Se også:  Pressen smidt ud: Lukket WHO-topmøde om verdensskat på usunde varer

Kampagnen mod tobakken ledes officielt af WHO, som i 1999 indgik samarbejde med de største globale medicinalselskaber, Pfizer, Glaxo & Novartis om at ”hjælpe” rygerne med at stoppe rygning. Dette samarbejde førte til oprettelsen af WHO-traktaten.

Ifølge Antonio Abrunhosa er ideen med traktaten at reducere cigaret produktionen og derigennem øge salget af syntetiske nikotinprodukter: ”Medicinalselskaberne drømmer om at erstatte hver eneste cigaret med et nikotin plaster,” sagde han til Business-Standard, India.

"Vi er fattige bønder, og vi kan ikke kæmpe med store virksomheder. De har millioner af dollars. Men vi har millioner af mennesker på vores side," tilføjede han.

WHO har fordømt Antonio Abrunhosa’s påstande om følgerne af traktatens planer, men har ikke nævnt noget om hans påstande om medicinalindustriens rolle i anti-tobakskampagnen.

Til gengæld kan påstandene have været med til at få traktat-landene til at genoverveje planerne om at blande sig i tobaksdyrkernes arbejde. Planerne er foreløbig udsat til næste WHO-topmøde i 2014 - til tobaksdyrkenes store tilfredshed.

WHO-topmødet er foreløbig mundet ud i en erklæring om at sætte ind mod tobakssmugling.