Spanien videre mod afgrunden: 53.200 fyret efter rygeforbud

Masse-fyringer efter spansk rygeforbud:  - Den høje spanske arbejdsløshed på 20% har fået endnu et spark opad, efter at FN-organisationen WHO (World Health Organisation) dikterede den spanske regering at indføre total-forbud mod rygning i hele Spaniens serveringsbranche pr. januar 2011.

Det spanske hotel- og restaurationsforening FEHR oplyser, at der efter tre måneder med rygeloven er blevet fyret 53.200 ansatte i serveringsbranchen: ”Rygeforbuddet er hovedårsagen til disse fyringer,” siger præsidenten i FEHR, José Maria Rubio, som kalder loven for ”en tragedie” for de spanske cafeer:

Hostelry sector presents 600,000 signatures against smoking law to Spanish Ombudsman


”Tallene er endda værre, end de ser ud til, fordi der var været 15,5% flere turister i Spanien i første kvartal pga af urolighederne i de arabiske middelhavslande,” siger Rubio.

”Denne lov er ved at skabe en økonomisk katastrofe af historiske dimensioner for vores medlemmer og for mange spanske familier,” skriver han på foreningens website.

Har indsamlet 600.000 underskrifter imod forbud

FEHR opfordrer derfor nu åbent sine medlemmer til at organisere demonstrationer mod loven. Foreningen har organiseret sig med spil-industrien imod forbuddet, og der er indsamlet 600.000 underskifter, som blev afleveret til de spanske myndigheder første uge i maj med krav om at løsne loven.

Foreningen offentliggjorde i sidste måned en rapport, der viser at branchens omsætning gennemsnitligt faldt med 17% i jan-feb 2011 i forhold til samme periode for et år siden.

Rapporten viser, at 80% af serveringsstederne har oplevet stor, faldende omsætning efter forbuddet. Værst er det gået ud over barer, diskoteker og andre nattesteder, som har haft et styrtdyk i omsætningen på 20%, mens cafeerne er faldet 17% - og restauranterne er faldet 14%.

Dette billede svarer til situationen andre steder i verden - fx. i Danmark, hvor ikke-spisesteder faldt dramatisk efter det danske rygeforbud i 2007, mens restauranter oplevede mere beskedne fald.

Det er et fast mønster, der er dokumenteret mange steder, at serveringsbranchen rammes hårdt på omsætningen af rygeforbud. Alligevel fastholder den internationale anti-rygelobby i WHO - samt den danske sundhedsstyrelse og medierne - at rygeforbud er godt for serveringsbranchen.

Spanien havde rygelov i forvejen

Spanien havde fra 2006 til 2011 en mildere rygelov, som tillod alle mindre serveringssteder (under 100 m2) at bestemme deres egen røgstatus. På steder over 100 m2 var rygning forbudt med mindre ejerne byggede rygerum.

Dette valgte mange ejere at gøre i forventning om, at loven ikke blev strammet yderligere. Mange ejere har derfor idag også krævet, at regeringen skal kompensere dem for deres udgifter til rygerum.

Update - læs også: Spansk rygeforbud lukker 354 cafeer på Kanarie-øerne

Læs artikel

15 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere