Tusindvis af ikke-rygere får KOL - men rygning får skylden

Men rygning får skylden: - Tusindvis af danskere kæmper med at få vejret, selvom de ikke er storrygere, skriver Politiken

Klaus K,

28/04/2011

Men rygning får skylden: - Tusindvis af danskere kæmper med at få vejret, selvom de ikke er storrygere, skriver Politiken.

De har fået lungelidelsen KOL, en potentielt smertefuld og dødbringende sygdom, fordi de har indåndet farligt støv på deres arbejdsplads.

Hidtil er lungesygdommen KOL – også kaldet rygerlunger – blevet forbundet med rygning. Men et nyt studie fra Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aalborg Sygehus viser, at omkring 65.000 danskere har fået sygdommen, uden at der er nogen forbindelse til tobaksrøg.

"Mennesker, som indånder mineralske partikler på deres arbejde, får nøjagtig den samme sygdom, som rammer rygere. Der er blot forsvindende lille fokus på det," siger overlæge Øyvind Omland fra klinikken til Politiken.

Han understreger, at antallet af arbejdsbetingede KOL-syge overgår antallet af danskere, der bliver syge af asbest:  "Samtlige af disse KOL-sygdomstilfælde kunne forebygges fuldstændig med den rette indsats på arbejdspladserne. Det er mig fuldstændig uforståeligt, at man ikke fokuserer mere på det her", siger Omland.

Rygning får skylden for arbejdsrelaterede sygdomme

Hermed er Øyvind Omland på linie med den pensionerede læge fra Strandby, Knud Wilson, der i Klaus K blog og i 180grader for nylig har rettet hård kritik af Lægeforeningen & Kræftens Bekæmpelse, fordi de bevidst giver rygningen skylden for kræftsygdomme, der i virkeligheden stammer fra industrierne.

Læs artiklen: Læge: Myndighederne lyver - kræft skyldes ikke livsstil, men forurening

Myndighederne og Kræftens Bekæmpelses har udvist påfaldende stor iver efter at give rygningen hele ansvaret for mange sygdomme. Dette gælder både lungekræft, KOL og andre arbejdsrelaterede sygdomme, og det er sket kynisk udfra blame-the-victim princippet: "Sygdommen er din egen skyld".

Både staten og de forurenende virksomheder har nemlig stor gavn af at give rygningen skylden, da de står foran udbetaling af store erstatninger til de sygdomsramte, hvis ikke de kan sandsynliggøre, at de syge selv har ansvaret for sygdommene pga deres livsstil.

Der er ingen erstatning at hente for de danskere, der fx. er blevet lungesyge af tobaksrygning. Det er der til gengæld, hvis sygdommen er opstået på jobbet. Men det er hverken patienter eller læger tilstrækkelig opmærksomme på, og derfor går mange glip af erstatning, skriver Politiken.

Rygning har fået skylden siden 1950 - "af pædagogiske årsager"

Som det fremgår af artiklen med Knud Wilson er der intet nyt i, at myndighederne forsøger at give rygning hele skylden for sygdomme, der kun i begrænset omfang kan skyldes rygning. Fænomenet stammer helt tilbage fra 1950, hvor de første statistiske undersøgelser af forholdet mellem rygning og lungekræft, lavet af englænderen Richard Doll, blev lagt til grund som et bevis for at rygning var årsagen til lungekræft.

Læs artiklen: Livsstil får skylden for kræft fra industrien

Senere medicin-historisk forskning har imidlertid vist, at man allerede dengang vidste, at den almindelige forurening var skyld i mindst 30% af lungekræft tilfældene. Af  "pædagogiske årsager" valgte man imidlertid at lade rygningen få hele skylden, da det jo var en risiko, borgerne kunne undslippe - i modsætning til forureningen.

Det samme fænomen ser ud til at gøre sig gældende med KOL. Tobaksrygning har i Vesten haft skylden for stort set alle KOL-tilfælde, indtil en storinternational undersøgelse i 2009 systematisk gennemgik alle undersøgelser i verden de sidste 15 år.

Den viser, at der ikke er stor forskel på forekomsten af KOL i aldrig-rygere i forhold til i rygere og ex-rygere. De fire undersøgelser, der er lavet i Skandinavien viser således, at mellem 31 og 40% af KOL-tilfældene sker i aldrig-rygere, hvilket nogenlunde svarer til aldrig-rygeres andel af befolkningen.

Sundhedsmyndigheder verden over har endvidere forsøgt at gøre passiv rygning ansvarlig for lunge sygdomme, som har andre årsager. Der foreligger imidlertid intet bevis for, at passiv rygning skulle kunne give KOL - mens myndighederne trods meget svage beviser fortsat siger, at passiv rygning kan give lungekræft.

Nye undersøgelser - bl.a. fra Canadian Cancer Society i 2010 - viser imidlertid, at dette ikke kan være tilfældet. Til gengæld viser de, at der er stor øget risiko for lungekræft ved udsættelse for farlige stoffer i arbejdsmiljøet.