Seks facts, som politikere og medier skjuler om høje cigaretafgifter

1

Klaus K,

02/04/2018

1. Høj cigaretafgift afholder ikke unge fra at begynde rygning

- Det hævdes ofte af politikere og sundhedsmyndigheder, at høje cigaretafgifter vil forhindre flere unge i at begynde at ryge. Dette er ikke sandt:

Høje cigaretafgifter har ingen effekt på ryge-startere eller på andre, der ikke ryger i forvejen. Dette er demonstreret i stort set alle grundige studier på området, og det kan man også næsten sige sig selv:

Folk, der ikke ryger - eller endnu ikke ryger - har intet forhold til cigaretpriser. De ved ikke, hvad prisen var i går eller sidste år, og de aner ikke, om den aktuelle cigaretpris er høj eller lav.

Tværtimod er det sandsynligt, at den megen snak om høje cigaretpriser har en tiltrækkende effekt på potentielle rygestartere, især unge i puberteten, og specielt i disse anti-ryge tider. Fra de oprørske pubertetsbørns synspunkt ser det sådan ud:

Jo mere fordømmelse, cigaretter udsættes for i medierne, og jo mere alvorligt der tales om cigaretpriser, jo mere interesse vil teenagere ofre på cigaretterne. Puberteten er den periode i livet, hvor unge afprøver grænser, og medierne viser dem, at grænsen går ved cigaretter. Derfor får vi flere unge rygere i dag - ikke færre.

2. Øget cigaretafgift får rygere til at reducere køb af sunde varer - til skade for detailhandelen

- Det er kendt fra mange studier, at øgede tobaksafgifter kun påvirker et lille segment af ældre, fattige rygere. Alle øvrige grupper skærer ned på andre dagligvarer, og fortsætter med at købe de dyrere smøger.

Dette ses ganske tydeligt i dagligvarehandelen, hvor det er kendt, at man observerer fald i salget af grøntsager til et lavere niveau, hver gang nye afgifter slår igennem på cigaretpriserne i butikkerne.

Øgede cigaretafgifter påvirker med andre ord ikke kun rygerne, men også dagligvarehandelen negativt.

3. Stigende cigaretafgifter nedsætter livskvaliteten i samfundet

- I et unikt og grundigt studie af svarene på EU's halvårlige spørgeskemaundersøgelser, fandt de schweiziske forskere Odermatt og Stutzer i 2013, at afgiftsstigninger i 40 europæiske lande nedsatte rygernes tilfredshed med livet markant, mens ikke-rygeres tilfredshed ikke ændredes af stigende afgifter.

Befolkningens samlede tilfredshed med livet bliver altså mindre efter stigende cigaretafgifter. 

4. Høje cigaretafgifter finansierer terrorvirksomhed 

- Det har været kendt igennem to årtier, at høje cigaretafgifter fremprovokerer illegal cigaretsmugling, som er den vigtigste finansieringskilde for terrorgrupper som f.eks. Al-Qaeda & Islamic Jihad.

5. Myndighedernes anti-tobakspolitik er tilrettelagt og finansieret af medicinalindustriens giganter

- Verdens fire største globale medicinalgiganter, Pfizer, Glaxo, Novartis og Johnson & Johnson har siden 1980'erne brugt trecifrede milliardbeløb på en enorm anti-tobakskampagne, der skulle få politikere i den vestlige verden til at indføre rygeforbud i offentligt rum, samt til at øge cigaretafgifterne markant. Begge dele lykkedes som bekendt.

Formålet med rygelovene og de øgede cigaretafgifter var at presse rygerne til at indtage medicinalgiganternes produkter: Nicorette, Nicotinell, lykkepiller og andre pharma-drugs. Kampagnen skulle med andre ord ikke "skabe mere sundhed", men skabe højere omsætning af medicinalgiganternes drugs.

Afgiftspolitikken på tobak, som vi kender den i dag, er med andre ord blot en brik i Big Pharma's world-wide marketing operation for at opnå højere omsætning.

6. Big Pharma's hensigt med høje cigaretafgifter er at kunne hæve Nicorette-prisen tilsvarende

- Én af medicinalgiganternes kampagne-aktiviteter var skabelsen af beviser for, at øgede cigaretafgifter ”virker på de unge”. Ejeren af Nicorette-licensen - Johnson & Johnson-fonden "Robert Wood Johnson Foundation" - investerede derfor store beløb i anti-tobaksaktivisten Frank Chaloupka fra University of Illinois i Chicago, som skrev en række videnskabelige artikler for fonden, der skulle ”hjælpe med at forme argumentet for højere cigaretafgifter".

Chaloupka's artikler blev ifølge fonden "et nøgleredskab for anti-tobakslobbyen”. Anti-tobaksaktivisterne kunne nu italesætte øgede cigaretafgifter sådan, at enhver politiker på kloden kunne "spille god" ved at vise sig som tilhænger af øgede afgifter. Nu kunne han nemlig hævde - med Chaloupka's "videnskabelige beviser" i hånden - at højere afgifter afholdt de unge fra at ryge. I strid med sandheden.

"With a TPREP grant, Frank Chaloupka at the University of Illinois at Chicago was able to show that higher prices reduced smoking among teenagers and young adults. This line of research helped shape the argument for higher cigarette excise taxes, which became a key tool for tobacco control advocates," skriver Johnson-fonden på side 7 i dette dokument på sin website.

Herefter kunne Johnson-fondens datterselskaber hæve prisen på Nicorette til svimlende høje niveauer - i takt med at prisen på cigaretterne blev øget af politikerne. Og disse prisstigninger har medicinalselskaberne gennemført med usvigelig sikkerhed, hver gang cigaretpriserne steg efter afgiftsstigninger.

Altsammen under falsk dække af at ville "redde de unge” fra at begynde at ryge.

----------------------------------

Henvisninger & links: 

Klarlund og forbudslobbyen tog fejl igen: Øget cigaretafgift dæmper ikke rygning

Økonom: Virker anti-rygepolitikken overhovedet?

Odermatt & Stutzer: Smoking Bans, Cigarette Prices and Life Satisfaction

Politichefer: Høje cigaretafgifter finansierer terror

Anti-ryge eksperter var betalt af Big Pharma

Frank J. Chaloupka, PhD, University of Illinois at Chicago

Taking on Tobacco: The Robert Wood Johnson Foundation’s Assault on Smoking

The Robert Wood Johnson Foundation

Politikere bøjer sig for medicinal-lobbyister