På trods af løfte om stop: Tyrkiets stikkerlinje i Danmark er stadig aktiv

For to et halvt år siden skabte det meget debat, da det kom frem, at Tyrkiet havde en såkaldt ”stikkerlinje” på deres ambassade i København. Stikkerlinjen gjorde det muligt at angive Tyrkiet-modstandere på dansk jord ved den tyrkiske ambassades hjælp. Tilbage i 2017 affødte Tyrkiets overvågning og registrering af herboende borgere markant politisk kritik, og den tyrkiske ambassadør måtte love, at man ville indstille stikkerlinjen. Nu kan Berlingske så afsløre, at stikkerlinjen stadig – to et halvt år senere – er aktiv.

Repræsentanter fra det tyrkiske præsidentkontor i Ankara og de tyrkiske myndigheder fortæller til Berlingske, at man stadig kan angive Tyrkiet-modstandere til ambassaden i København. Dermed løber Tyrkiet ikke blot fra deres løfte fra 2017, de bryder faktisk loven, da det er ulovligt for udenlandske ambassader at registrere herboende borgere.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lover politisk handling på baggrund af afsløringen: ”Hvis det er rigtigt, at danske statsborgere kan angives til de tyrkiske myndigheder via en såkaldt ”stikkerlinje”, er det fuldstændig uacceptabelt. Det må jeg slå helt fast. Derfor har jeg instrueret Udenrigsministeriet om at tage sagen op med den herværende tyrkiske ambassade med henblik på en redegørelse for sagen og for at gøre min holdning umisforståeligt klar. Herudover agter jeg selv at tage sagen op med den tyrkiske udenrigsminister”, skriver Kofod i en skriftlig kommentar til Berlingske.

I går handlede 180Graders leder om netop Tyrkiets overvågning. I lederen diskuteres også sagen om stikkerlinjen, som altså nu er aktuel igen.


Foto: Pixabay

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere