Det Borgerlige Overblik: Folketingsmedlemmer vil nu også af med Løkke og Jensen

Godmorgen til endnu en dag og endnu en udgave af Det Borgerlige Overblik.

Dagens overblik giver dig historien om den interne krig i Venstre, der ikke stopper lige foreløbigt, finansministerens hul i statskassen, en dansker, der kæmpede imod Islamisk Stat og nu skal i fængsel for det, et dansk shippingfirma, der leverede jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien og sidst, men ikke mindst: historien om Özlem Cekics nye Center for Dialogkaffe.

Husk, at du kan tilmelde dig til at modtage vores nyhedsoverblik i din mailindbakke alle hverdage kl. 7. Tilmeld dig helt gratis her.


1. Folketingsmedlemmer vil nu også af med Løkke og Jensen

Den interne krig i Venstre fortsætter med tiltagende styrke, og nu er kravet om udskiftning af formandskabet nået til Christiansborg. Tirsdag stod de to garvede Venstrefolk og folketingsmedlemmer Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer frem og opfordrede både partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen til at trække sig. Jacob Jensen er også folketingsmedlem for Venstre, men vil ikke lægge hovedet på blokken på samme måde som sine to partifæller. Dog opfordrer han Løkke og Jensen til at ”tage bestik af, hvad Venstres bagland kommer af med meldinger”.

Desuden kan Berlingske rapportere, at en hel række af folketingsmedlemmer også har mistet tiltroen til den siddende ledelse og at de arbejder aktivt på at gøre Jakob Ellemann-Jensen til ny partiformand. Flere har ifølge Berlingske offentligt udtrykt støtte til Løkke på trods af, at de vil bakke op om Ellemann-Jensen, hvis han stiller op som formand.

Dermed spidser det endnu mere til for Løkke og Jensen, hvoraf sidstnævnte har forholdt sig påfaldende tavs gennem det sidste stykke tid, hvor magtkampene for alvor har raset i Venstre. Indtil nu har kravet om en total udskiftning af formandskabet runget i baglandet, men nu hvor også folketingsmedlemmer står åbent frem, er spørgsmålet, om Løkke og Jensen kan stå distancen.

Læs mere her.


2. Finansminister præsenterer kasseeftersyn med milliardminus på kontoen

I gårsdagens udgave Det Borgerlige Overblik kunne vi berette om, hvordan Børsen kunne afsløre, at der var et hul i statskassen på 3,5 milliarder. Børsens melding kom allerede inden finansminister Nicolai Wammen (S) havde afholdt det pressemøde, hvor han præsenterede kasseeftersynet. Børsens oplysninger viste sig at være korrekte.

Til pressemødet lagde Nicolai Wammen skylden for det milliardstore hul i statskassen over på den tidligere regering. Ifølge finansministeren har den tidligere regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti efterladt et hul på 3,5 milliarder kroner i kassen til blandt andet politi og inddrivelse af skat. Tidligere finansminister Kristian Jensen (V) har erklæret sig uenig i Wammens kritik.

Partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh har været ude med et kækt forslag i Jyllands-Posten til, hvordan Wammen kan få lukket hullet i statskassen. Samtidig har Altinget lavet en god oversigt til de mindre økonomikyndige, hvor kasseeftersyn, råderum og andre begreber gennemgås.

Læs mere her.


3. Dansker idømt halvt års fængsel for kamp imod Islamisk Stat

Højesteret har idømt en 41-årig dansk mand en ubetinget fængselsstraf på seks måneder for hans ophold i Syrien, hvor han kæmpede imod Islamisk Stat på kurdisk side. Tommy Mørck, som manden hedder, kæmpede for den kurdiske militsgruppe YPG, på dansk kendt som Folkets Forsvarsenheder.

Straffen grunder i en af terrorparagrafferne i straffeloven, som oprindeligt var tiltænkt som middel til at straffe danskere, der rejste til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat. Den lov, som Tommy Mørck er blevet dømt efter, forbyder indrejse i forskellige særligt konfliktfyldte zoner i Syrien og Irak, og disse områder har Mørck på trods af forbuddet rejst og kæmpet flittigt i.

Selv kalder den dømte sagen for politisk: ”Det er absurd, at en stat skal diktere sine borgere, hvor de kan rejse hen. Det er symbollovgivning. Det er mig, der står her, og ikke en af dem, den var tiltænkt”, sagde Tommy Mørck til dommerne i sidste uge.

Læs mere her.


4. Dansk firma fragtede jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien

Endnu en sag med relation til Syrien sniger sig ind på dagens nyhedsoverblik. Ifølge Danmarks Radio har det danske shippingfirma Dan-Bunkering været involveret i mindst seks leverancer af jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien. Med disse handler anklages Dan-Bunkering for at have overtrådt EU’s sanktioner mod Syrien.

Fire af leverancerne foregik, efter USA havde advaret Danmark om, at Dan-Bunkering var under mistanke for at levere jetbrændstof til brug i Syrien. Ifølge DR har Dan-Bunkering været involveret i handler med jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien for 342 millioner kroner.  

Tirsdag var justitsminister Nick Hækkerup (S) indkaldt til samråd om sagen. Bagmandspolitiet (SØIK) har nemlig haft kendskab til sagen siden efteråret 2016, men sagen har længe ligget stille hos myndighederne. Dan-Bunkering afviser at have overtrådt sanktionerne, og er hverken sigtet eller tiltalt i sagen, der i øjeblikket efterforskes af Fyns Politi.

Læs mere her.


5. Özlem starter Center for Dialogkaffe

Özlem Cekic har siden sit exit fra parlamentarisk politik herhjemme kastet sig ud i et større brobrygger-projekt, hvor hun forsøger at få folk til at mødes over en såkaldt kop ”dialogkaffe”. Nu har hun startet Center for Dialogkaffe sammen med blandt andre Flemming Rose og Bent Melchior.

Målet med Center for Dialogkaffe er at gøre dialogkaffe til en folkebevægelse og skabe bedre samtale og hindre ekstremisme. Dette mål skal bl.a. opnås gennem dialogarrangementer på biblioteker, brobyggeruger for børn og unge og servering af dialogkaffe på arbejdspladser.

Flemming Rose, der bl.a. er kendt for at være idémanden bag Muhammedtegningerne, sidder med i bestyrelsen for centeret. Han udtaler til Kristeligt Dagblad: ”Jeg håber, vi kan være med til at påvirke nogle af de ekkokamre, mange lever i, og som er med til at polarisere samfundet. Jeg kan godt lide kritisk dialog med andre. Jeg elsker at være der, hvor meninger brydes. Det er altid lærerigt”.

Læs mere her.


Thumbnail-foto: Venstre

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere